Standardele ISO sprijina obiectivele Zilei Mondiale pentru Securitate si Sanatate la Locul de Munca
Standardele internationale dezvoltate de ISO, care cuprind subiecte de la imbracaminte de protectie si siguranta in exploatarea masinilor pana la normele ergonomice la locul de munca, ofera un puternic suport in atingerea obiectivelor conturate de Organizatia Internationala a Muncii cu ocazia zilei mondiale pentru securitate si sanatate la locul de munca.
Conform statisticilor OIM, la fiecare 15 de secunde, un muncitor moare datorita unui accident/boala profesionala si 160 de muncitori sufera un accident legat de profesie.
Multe astfel de accidente pot fi prevenite prin punerea în aplicare a standardelor ISO si acest lucru este reflectat de faptul ca OIM tine legatura cu 35 comisii/subcomisii tehnice ISO.
Secretarul general ISO Rob Steele comenteaza :
“Portofoliul de mai mult de 18000 de standarde ale ISO includ sute ale caror implementare poate poate ridica siguranta si sanatatea la locul de munca. In plus fata de protejarea lucratorilor, standardele pot fi folosite drept ghid de catre angajatori in luarea deciziilor de achizitie dar pot constitui, in acelasi timp, o baza solida pentru regulamente si legislatie in general.Pentru ca sunt regulamente internationale, standardele ajuta la armonizarea exigentelor de siguranta si sanatate la locul de munca pe plan mondial, facilitand astfel comertul transfrontalier.
Comisiile si subcomisiile tehnice ISO a caror activitate este relevanta pentru sfera evenimentului mentionat mai sus sunt alcatuite din urmatoarele:
Comisia ISO / TC 94, Siguranta personala-imbracaminte si echipament de protectie dezvolta standarde care, atunci cand sunt implementate, asigura faptul ca echipamentul protectiv indeplineste nivelul de protectie necesar angajatului si ofera linii directoare pentru managerii de achizitii si regulatorii domeniului de activitate.
Comisia ISO / TC 94 a elaborat 97 standarde si 28 de tari participa la lucrarile sale, alaturi de alte 35 în calitate de observatori.
Standardizarea principiilor generale de siguranta la operarea masinilor unelte si a utilajelor, incorporand terminologia si metodologia specifica, este principala activitate a comisiei ISO / TC 199, Siguranta in procesul de operare al utilajelor.
Principalele parti implicate în aceasta activitate specifica se refera la industrie ( producatori/designeri ), organismele guvernamentale pentru sanatate si siguranta profesionala, autoritatile publice, confederatiile comerciale si asociatiile patronale.
Ambele entitati, OIM si Organizatia Mondiala a Sanatatii , au diverse legaturi cu comisia ISO / TC 199.
( vezi si OHSAS 18001 Sanatate si securitate ocupationala )