A fost publicat ISO 22000:2018

Care sunt principalele modificări ale editiei din 2018 a ISO 22000?

Modificările majore propuse la standardul ISO 22000 din 2018 includ modificări ale structurii sale, precum și clarificarea conceptelor-cheie precum:

– Structura la nivel înalt (HLS): pentru a ușura activitatea întreprinderilor care utilizează mai mult de un standard de sistem de management, noua versiune a standardului ISO 22000 va urma aceeași structură ca toate celelalte standarde ale sistemului de management ISO, structura la nivel înalt (HLS).
– Abordarea privind riscul: standardul ISO 22000 include acum o abordare diferită a înțelegerii riscului.
– Ciclul PDCA: standardul clarifică ciclul Plan-Do-Check-Act, având două cicluri separate ale standardului care lucrează împreună: unul care acoperă sistemul de management și celălalt, acoperind principiile HACCP.
– Procesul de operare: este prezentată o descriere clară a diferențelor dintre termenii-cheie, cum ar fi: Punctele critice de control (CPC), programele operaționale prealabile (OPRP) și programele prealabile (PRP).

ISO 22000 din 2018 inlocuieste vechea versiune a standardului. Firmele certificate ISO 22000 cu vechea versiune au la dispozitie trei ani pentru trecerea la ISO 22000:2018.

Toate cerințele ISO 22000:2018 sunt generice și se intenționează a fi aplicabile tuturor organizațiilor din lanțul alimentar, indiferent de mărimea și complexitatea acestora. Organizațiile care sunt implicate direct sau indirect includ, dar nu se limitează la, producătorii de furaje, producătorii de alimente pentru animale, recoltatorii de plante și animale sălbatice, fermierii, producătorii de ingrediente, producătorii de alimente, comercianții cu amănuntul și organizațiile care oferă servicii alimentare și servicii de salubritate, servicii de transport, depozitare și distribuție, furnizori de echipamente, produse de curățare și dezinfectare, materiale de ambalare și alte materiale care vin în contact cu alimentele.

Sistem de Management pentru Siguranta Alimentului

HACCP / ISO22000 reprezinta abrevierea de la Hazard Analysis & Critical Control Point.
Obtinerea certificarii HACCP / ISO 22000 dovedeste clientilor dvs. ca aveti implementate tehnicile si cerintele pentru a asigura siguranta alimentelor.

HACCP este un sistem al sigurantei alimentare bazat pe prevenire.

Evidentiaza o metoda sistematica pentru analiza proceselor alimentare, determinand posibilele riscuri si desemneaza Punctele Critice de Control (PCC) necesare pentru a preveni ca alimentele nesigure sa ajunga la consumator.

HACCP se bazeaza pe Codul Alimentar (Codex Alimentarius) dezvoltat de catre Organizatia ONU pentru Hrana si Agricultura si Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Este recomandat ca sistemul HACCP sa fie folosit impreuna o cu buna practica de igiena si buna practica de productie. Impreuna cu acestea formeaza elementele de securitate alimentara. Este de asemenea recomandat sa fie combinat cu un sistem de management al calitatii – ISO 9001.

Cu un sistem de management al sigurantei alimentului HACCP / ISO 22000

– puteti identifica riscurile securitatii alimentare si sa implementati rutina necesara;
– va puteti asigura ca sunteti in conformitate cu legislatia relevanta in domeniu;
– puteti diminua costurile referitoare la risipa/rebuturi;
– puteti incepe imbunatatirea continua a practicilor referitoare la siguranta alimentului.

Sistemul presupune identificarea, controlul si monitorizarea punctelor critice ale proceselor, unde ar putea fi compromisa calitatea produselor alimentare. Trebuie sa se aplice intregului lant de productie: incepand cu cresterea plantelor si a animalelor pana la produsul finit, cumparat si consumat de client.

Consultanta HACCP / ISO 22000 – Principii

– determinarea riscurilor in toate stadiile de producere;

– masurarea probabilitatii (re)aparitie; identificarea masurilor de prevenire;
– determinarea punctelor operationale care pot fi controlate in vederea eliminarii sau minimizarii probabilitatii reaparitiei (punctele critice de control – PCC);
– determinarea valorilor si limitelor critice ce trebuie mentinute pentru a asigura controlul PCC;
– stabilirea unui sistem pentru monitorizarea PCC cu ajutorul testelor/inspectiilor planificate;
– determinarea actiunii corective in cazul cand procesul este in afara controlului sau iese de sub control;
– elaborarea procedurilor pentru a confirma ca sistemul HACCP (ISO 22000) lucreaza efectiv;
– determinarea documentatiei si a inregistrarilor necesare pentru a aplica aceste principii HACCP.

Domenii in care poate fi aplicat: haccp carne, haccp panificatie, haccp lapte, haccp paine, haccp bere, haccp restaurant, etc.

Vezi si: ISO 22002 Norme de siguranta alimentara, un nou standard ISO din 2009 pentru fabricarea alimentelor; ISO 22006 pentru productia agricola

› Implementare HACCP / Consultanta si Certificare ISO 22000