Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 23601 2009 – Proiectarea planurilor de evacuare

Standardul ISO 23601:2009, Identificarea masurilor de siguranta
Semnalizarea planurilor de evacuare

Un nou standard ISO contribuie la proiectarea planurilor de evacuare in caz de urgenta prin adaugarea unor elemente de intuitivitate si simplitate.

Standardul ISO 23601 : 2009 Identificarea masurilor de siguranta – Semnalizarea planurilor de evacuare, stabileste principiile de proiectare pentru afisarea planurilor de evacuare, oferind informatii vitale pentru asigurarea securitatii personala in cazul incendiilor, pentru evacuarea si salvarea ocupantilor unei cladiri aflata sub incendiu.

Scopul planului de evacuare este de a ajuta la orientarea oamenilor pentru gasirea iesirii de siguranta.

Utilitatea standardului ISO 23601:2009

Astfel, planul de evacuare completeaza sistemul de ghidare pentru iesirile unei cladiri.

Aceste planuri, care pot fi afisate la locurile de munca ale ocupantilor cladirii si în zonele publice, pot fi folosite de pompieri, salvare, echipele medicale, precum si de catre fortele de interventie în cazul unui atac terorist.

Standardul a fost dezvoltat datorita necesitatii armonizarii la scara internationala a unui sistem de comunicare pentru situatii de urgenta care sa se bazeze cat mai putin pe cuvinte si cat mai mult pe semne intuitive.

In contextul unei populatii mondiale tot mai mobile si al comretului international tot mai dezvoltat, a devenit necesara gasirea unei modalitati de transmitere a mesajelor independent de limbaj.

Raportat strict la semnele de avertizare si pericol , usurinta si viteza de reactie in identificarea mesajelor fac deosebirea dintre siguranta si accident sau chiar deces.

Standardul ISO 23601 este bazat pe simbolurile de avertizare, codurile de culori si pe exigentele de design ale standardului ISO 7010 : 2003, Simboluri grafice – Culori de avertizare si simboluri de siguranta- simboluri de avertizare. Se stabileste o metoda comuna de ilustrare a pozitiei privitorului in raport cu traseul de siguranta desemnat in caz de incendiu si de echipamentele de urgenta folosite in acesta situatie.

Acoperirea ISO 23601

Standardul acopera urmatoarele aspecte:

• Cerinte de proiectare

• Dimensiunea planului de avcuare
• Continutul si reprezentarea
• Materiale
• Instalatii si localizarea lor
• Inspectii si revizuiri.

Cresterea continua a comertului international, mobilitatea fortei de munca necesita o metoda comuna de expunere a informatiilor despre siguranta ocupantilor de facilitati.

› ISO 23601 2009 – Proiectarea planurilor de evacuare