Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 16817:2012 – Proiectarea ambientului din cladiri

Noul standard ISO 16817 amelioreaza ambientul interior din cladiri

12 aprilie 2012. Un nou standard ISO pentru ambientul vizual din interior va ajuta proiectantii, arhitectii, constructorii si autoritatile de reglementare sa asigure cele mai moderne solutii din domeniul sanatatii, sigurantei, bunastarii si eficientei pentru ocupantii si utilizatorii cladirilor.

Confortul vizual interior implica mai mult decat a oferi numai un mediu de iluminat confortabil pentru a executa o sarcina. Acest nou standard ISO 16817 pune la dispozitie un cadru de referinta pentru a lua in considerare diversii parametri care influenteaza calitatea ambientului interior.

ISO 16817:2012, Proiectarea ambientului din cladiri – Ambientul interior – Procesul de proiectare pentru ambientul vizual, ii va ajuta pe membrii echipelor de proiectare, oferindu-le un proces de conceptie a ambientului vizual care garanteaza confortul vizual necesar, efectele fiziologice ale luminii, ca si performanta energetica si dezvoltarea durabila a cladirilor.

Conceptia unui ambient vizual interior care raspunde cerintelor de calitate ale utilizatorilor trebuie sa aiba in vedere nevoile umane, care includ elemente legate de performanta indeplinirii sarcinilor, de confortul vizual, de sanatate, de siguranta si de bunastare.

Echipele de proiectare, cu deosebire arhitectii si inginerii, ca si antreprenorii, contractorii, reprezentantii institutiilor publice si personalul academic vor gasi cu totii in ISO 16817 un instrument practic pentru a-si indeplini misiunea de a aplica procese eficace de proiectare, care vizeaza sa asigure un ambient interior de calitate, in conformitate cu cerintele clientilor.

Standardul 16817 este un text de referinta care invita proiectantii sa urmeze o abordare iterativa si progresiva in luarea deciziilor si in adoptarea solutiilor de compromis in functie de obiectivele clientului si de constrangerile si oportunitatile legate de realitatile de pe santier. El ii va ajuta sa atinga nivelul sau valorile de performanta stabilite in cadrul programului si/sau in cadrul reglementarilor aplicabile.

Stephen Turner, presedintele comitetului tehnic ISO/TC 205, comenteaza:

“Aplicarea familiei de standarde referitoare la proiectarea ambientului interior dezvoltate de ISO/TC 205, Proiectarea ambientului din cladiri, ajuta la asigurarea sanatatii, productivitatii si bunastarii ocupantilor cladirilor. ISO 16817 le va fi util in special proiectantilor de cladiri, deoarece va oferi calitatea dorita a ambientului interior, ajutand la realizarea unui ambient vizual de inalta performanta si de inalta calitate, gestionand, in acelasi timp, si interactiunile cu alte aspecte ale proiectului de conceptie. “

ISO 16817 pune la dispozitie un proces de proiectare integrat pentru un ambient vizual interior de inalta calitate, incluzand aspectele arhitectonice si ingineresti ale iluminatului natural si artificial pentru satifactia, bunastarea si productivitatea utilizatorilor, ca si aspecte referitoare la performanta energetica si la sustenabilitatea cladirilor.

Standardul ISO 16817:2012, Proiectarea ambientului din cladiri – Ambientul interior – Procesul de proiectare pentru ambientul vizual, a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 205, Proiectarea ambientului din cladiri. Standardul este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). El mai poate fi obtinut si direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 108 franci elvetieni, prin intermediul magazinului online ISO sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare.
(dupa un comunicat de presa al ISO.org)
tags: consultanta ISO 16817, implementare, certificare ISO 16817, ambient cladiri

› ISO 16817:2012 – Proiectarea ambientului din cladiri