Informatii Certificare FSSC 22000 / Consultanta FSSC 22000

Siguranta alimentelor reprezinta o preocupare la nivel mondial, daca ne gandim numai la unele evenimente de amploare din ultimii ani si daca avem in vedere sanatatea consumatorilor din intreaga lume. Lanturile alimentare au devenit tot mai complexe datorita globalizarii si din acest motiv au crescut si riscurile legate de siguranta alimentelor.

Ca efect al cererii crescande si a presiunii exercitate de consumatori, magazinele si vanzatorii in general le cer in prezent furnizorilor sa fie capabili sa demonstreze ca respecta standarde recunoscute pentru siguranta alimentelor. Mai multe astfel de standarde au fost emise in ultimii ani, unele din ele de catre furnizori sau asociatii. Rezultatul nu a fost cel asteptat, pentru ca fiecare producator sau furnizor s-a certificat conform mai multor standarde de siguranta alimentara, ceea ce a creat confuzii atat in randul producatorilor, cat si al consumatorilor.

Solutia a venit din partea Fundatiei pentru Certificarea Sigurantei Alimentelor, care a combinat standardul international ISO 22000 si specificatia disponibila public PAS 220 si a emis FSSC 22000 (Certificarea Sistemului de Siguranta Alimentara), care a devenit un punct de reper in domeniu, fiind aprobat de GFSI (Initiativa Globala pentru Siguranta a Alimentelor).

Ce presupune o certificare FSSC 22000?

FSSC 22000 reprezinta o schema de certificare pentru producatorii de alimente lansata de Fundatia pentru Certificarea Sigurantei Alimentelor; o implementare FSSC 22000 include urmatoarele cerinte:
– Un sistem de management al sigurantei alimentelor in conformitate cu standardul ISO 22000:2005;
– Programe preliminare asa cum sunt stipulate ele in BSI-PAS 220:2008;
– Specificatii pentru servicii ca transportul si mentenanta, si pentru supravegherea personalului in aplicarea principiilor de siguranta a alimentelor.

Care sunt avantajele certificarii FSSC 22000?

– Schema de siguranta alimentara recunoscuta international (certificare FSSC 22000) permite accesul la cele mai mari lanturi de vanzare cu amanuntul din lume;
– Bazandu-se pe standarde consacrate, ea a fost evaluata si aprobata de GFSI;
– Procesele interne controlate ajuta la micsorarea riscurilor semnificative legate de alimente;
– Validarea unui sistem de management al sigurantei alimentare ca FSSC 22000 include automat si validarea standardului international ISO 22000.
– O certificare FSSC 22000 le ofera producatorilor ocazia de a-si concentra eforturile de siguranta alimentara asupra progreselor stiintifice si tehnice si resursele asupra imbunatatirii mai mult decat asupra conformitatii in sine.
– Consumatorii au mai multa incredere in alimentele cumparate;
– Marcile beneficiaza de o protectie imbunatatita;
– Costurile de audit sunt reduse semnificativ;
– Managementul lantului de aprovizionare este si el imbunatatit.

Schema de certificare FSSC 22000 a fost dezvoltata pentru anumite produse bine precizate din alimentatie: produsele animale perisabile, produsele vegetale perisabile, produsele cu termen lung de valabilitate, ingredientele biochimice, ambalajele alimentelor.

In viitor, consultanta FSCC 22000 va putea acoperi si alte produse/domenii daca specificatiile tehnice necesare vor fi dezvoltate si daca marile companii din sectorul alimentar international vor cere acest lucru.

Producatorii deja certificati ISO 22000:2005 au nevoie numai de un audit al programelor preliminare PAS 220:2008 si a extracriteriilor FSSC, putand obtine astfel certificare FSSC 22000.

Schema de certificare FSSC 22000
cuprinde cerinte si indrumari impartite astfel:

– cerintele sistemului de siguranta alimentara si modul de solicitare a certificarii;
– cerinte pentru primirea certificarii, inclusiv reglementari pentru organismele de certificare si pentru comitetul de armonizare;
– cerinte pentru primirea acreditarii, inclusiv reglementari pentru organismele de acreditare si reglementari adresate comitetului de conducere.

Piata internationala a primit foarte bine aceasta schema de certificare FSSC 22000, numerosi producatori si comercianti adoptand-o si certificandu-se conform ei.

› FSSC 22000 pentru Siguranta alimentara