Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 50001 pentru Gestionarea energiei

ISO lanseaza standardul de gestionare a energiei – ISO 50001

Nota: In Romania, SR EN ISO 50001 a inlocuit SR EN 16001 la 26.04.2012
(ISO 50001 Romania)

Tinand cont ca energia reprezinta una din provocarile cele mai critice cu care se confrunta comunitatea internationala, publicarea pe 15 iunie a standardul international ISO 50001 cu privire la sistemele de gestionare a energiei reprezinta un eveniment asteptat cu nerabdare, estimandu-se ca standardul ar putea avea un impact pozitiv asupra a aproximativ 60% din consumul energetic mondial.

ISO 50001 va oferi organizatiilor din sectorul public si privat strategii de gestionare a cresterii eficientei energetice, de reducere a costurilor si de imbunatatire a performantei energetice. Standardul va fi disponibil pe site-ul ISO, www.iso.org, incepand cu data de 15 iunie.

In plus, ISO lanseaza standardul pe 17 iunie in cadrul Centrului International de Conferinte de la Geneva – Geneva International Conference Centre (CICG).

Sunt planificate prezentari pe urmatoarele teme:
• ISO 50001 in cadrul general al standardelor ISO si modul in care acestea pot contribui la rezolvarea problemelor globale
• O descriere a ISO 50001 si a beneficiilor sale
• Cum a fost dezvoltat standardul, care au fost persoanele implicate si modul in care acestea au depasit obstacolele
• Ce poate face ISO 50001 pentru tarile in curs de dezvoltare.

Secretarul general ISO, dl. Rob Steele, comenteaza:

“Energia este esentiala pentru operatiunile de organizare si poate reprezenta un cost major pentru organizatii, indiferent de domeniul lor de activitate. Ne putem face o idee luand in calcul utilizarea de energie din cadrul lantului de aprovizionare al unei afaceri, de la materii prime pana la reciclarea produsului finit.

Organizatiile individuale nu pot controla preturile la energie, politicile guvernamentale sau economia globala, dar pot imbunatati modul in care gestioneaza energia, in acest moment si la nivelul fiecarei entitati.
Imbunatatirea performantei energetice poate oferi beneficii rapide unei organizatii, prin maximizarea utilizarii surselor de energie si activelor sale legate de energie, reducand astfel atat costurile cat si consumul de energie.
Organizatia va avea, de asemenea, contributii pozitive prin reducerea epuizarii resurselor energetice si prin minimizarea efectelor la nivel mondial a consumului de energie, cum ar fi incalzirea globala. “

ISO 50001 are ca obiectiv furnizarea organizatiilor a unui cadru recunoscut pentru integrarea performantei energetica in propriile practici de management.

Organizatiile multinationale vor avea acces la un standard unic, armonizat, pentru punerea in aplicare la nivelul intregii organizatii a unei metodologii logice si coerente in vederea identificarii si aplicarii imbunatatirilor.

Standardul ISO 50001 a fost elaborat pentru realizarea urmatoarelor deziderate:
• Acordarea de asistenta organizatiilor in vederea unei mai bune utilizari a propriilor active existente, consumatoare de energie
• Crearea de transparenta si facilitarea comunicarii cu privire la gestionarea resurselor de energie
• Promovarea cele mai bune practici de management in domeniul energetic si consolidarea comportamentelor optime in gestionarea energiei
• Asistenta in evaluarea si prioritizarea punerii in aplicare a noilor tehnologii eficiente energetic
• Oferirea unui cadru pentru promovarea eficientei energetice de-a lungul intregului lant de aprovizionare
• Facilitarea imbunatatirilor in gestionarea energiei in domeniul proiectelor de reducere a gazelor cu efect de sera
• Permiterea integrarii cu alte sisteme de management organizational, cum ar fi cel de mediu, medical si de securitate.

› ISO 50001 pentru Gestionarea energiei