Cladirea d-voastra este sigura? ISO 13822 detine raspunsul
Cladirile, podurile si alte structuri construite pot rezista la diverse dezastre naturale, avarii accidentale, modificari si extinderi, deteriorari structurale cum ar fi coroziunea, pe intreg parcursul duratei de viata a acestora.
Pentru a se asigura faptul ca aceste structuri raman fiabile o data cu trecerea timpului, ISO a publicat un standard pentru evaluarea sigurantei şi starii de functionare a structurilor existente.
Standardul ISO 13822:2010, Baze pentru proiectarea structurilor – Evaluarea structurilor existente, a fost dezvoltat ca un ghid practic pentru inginerii de structura şi clientii lor.
Acum, in cea a doua editie, ISO 13822 detaliaza pentru prima data caracteristicile si orientarile specifice privind evaluarea structurilor de patrimoniu.
Cu o populatie mondiala in creştere, este din ce in ce mai importanta activitatea de extindere a duratei de viata a structurilor existente.
Insa evaluarea sigurantei necesita abilitati foarte diferite de cele necesare dezvoltarii unor noi structuri, incluzand cunoştinte dincolo de sfera de aplicare a codurilor de proiectare.
Prof. Hirozo Mihashi, liderul proiectului de standard, explica, “Mediul construit reprezinta un avantaj imens atat din punct de vedere economic cat şi politic.
ISO 13822 ofera inginerilor un instrument util, necesar pentru a evalua cu incredere siguranta şi functionabilitatea cladirilor, astfel incat ori de cate ori este posibil structura patrimoniala sa poata fi conservata, intraga acesta operatiune avand loc fara costuri inutile.
“Limitarea costurilor si modificarilor este foarte importanta tinand cont pe de o parte de faptul ca inginerii sunt supusi unei presiuni puternice, lucrand pe baza unor bugete limitate iar pe de alta parte nivelul de interventie la structura initiala trebuie sa fie minim, reducandu-se astfel impactul asupra mediului. In acest mod ISO 13822 are o contributie importanta la dezvoltarea durabila.”
Prof. Mihashi adauga: “Suntem foarte incantati ca incepand de acum standardul include si recomandarile specifice pentru structurile de patrimoniu, care reprezinta comoara culturala şi intelectuala a lumii. Este important ca aceste cladiri sa poata fi mentinute in bune conditiuni, pentru a se bucura de ele in siguranta si generatiile viitoare. ”
Cerintele şi procedurile ISO 13822 se bazeaza pe principiile de fiabilitate structurala. Standardul se poate aplica la orice tip de structura existenta.
ISO 13822 va fi util pentru:
• Anticiparea modificarilor sau extinderea duratei de viata a unei structuri
• Efectuarea controalelor de fiabilitate (de exemplu, pentru cutremure sau cresterea intensitatii traficului), prevazute de catre autoritati, societati de asigurare, proprietari, etc
• Evaluarea deteriorarii structurala datorita actiunilor factorilor dependenti de timp (de exemplu, coroziune, imbatranirea structurii)
• Verificarea daunelor structurale cauzate de actiuni accidentale (de exemplu incendii)
SO 13822:2010, Baze pentru proiectarea structurilor – Evaluarea structurilor existente, a fost elaborat de catre comitetul tehnic ISO, ISO / TC 98, Baze pentru proiectarea structurilor, subcomitetul SC 2, Fiabilitatea structurilor şi este disponibil in cadrul institutelor nationale membre ISO.
ISO 13822 poate fi, de asemenea, obtinut de la Asociatia Romana de Standardizare in Romania, sau direct de la Secretariatul Central ISO, la pretul de 142 franci elvetieni, prin ISO Store sau prin contactarea departamentului marketing, comunicare si informatii (sursa: www.iso.org)