Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 4354 – Actiunea vantului asupra structurilor

Noul standard ISO 4354 pentru proiectarea rezistentei structurilor in fata vantului

Un nou standard international, ISO 4354 – Actiunea vantului asupra structurilor, va ajuta la asigurarea fiabilitatii structurilor din zonele expuse vantului puternic si cicloanelor.

Standardul descrie actiunile vântului asupra structurilor si specifica metodele de calculare a valorilor caracteristice a sarcinii datorate curentilor de aer.

“Poate unul dintre cele mai mari avantaje ale ISO 4354 este ca permite sa creeze o punte de legatura intre codurile de incarcare eoliana din intreaga lume”, spune Prof. William Melbourne, presedinte a grupului de lucru care a dezvoltat standardul.

Consultanta ISO 4354

Standardul ISO 4354 prevede metodologia de calcul a gradului de incarcare a structurilor datorat vantului, unele metode nefiind disponibile pana acum in acesta forma. Metodologia anuleaza si inlocuieste prima editia a standardului, publicat original in 1997, cu o revizie tehnica completa” concluzioneaza prof. Melbourne.

Standardul acopera metodologii de proiectare pentru trei tipuri de furtuna: vanturi sinoptice (vanturi puternice cu zone largi de actiune) furtuni si cicloane tropicale (uragane, taifunuri).

Standardul detaliaza metode de baza pentru determinarea sarcinii determinate de vant pentru structuri simple si ofera un ghid pentru proiectarea structurilor complexe.

Utilitatea certificarii ISO 4354

Standardul ISO 4354 va fi util pentru inginerii de structura, implicati in activitatile de proiectare a caladirilor, turnurilor, cosurilor de evacuare a noxelor, podurilor si a altor structuri diverse.

Standardul va fi de interes special pentru tarile care nu au un standard adecvat pentru determinarea sarcinii eoliene.

Deoarece vantul este doar unul din elementele care trebuie luate in consideratie la proiectarea unei cladiri, alaturi de elemente ca greutatea structurii, gradul de ocupare cu locatari si utilaje si activitatea seismica, standardul ISO 4354 este gandit ca o punte de legatura intre standardele ISO existente care se ocupa de aceste aspecte.

Concluzii asupra standardului ISO 4354

Asadar, acest standard poate fi folosit impreuna cu standardul ISO 2394, Principii generale pentru fiabilitatea structurilor alaturi de alte standarde internationale pentru proiecatea structurilor.

Standardul ISO 4354, Actiunea vantului asupra structurilor a fost elaborat de comitetul tehnic ISO ISO / TC 98, Bazele proiectarii structurilor, Subcomisia SC 3, Greutati, forte si alte actiuni.

Standardul ISO este disponibil de la institutele nationale ISO (ASRO, pentru Romania).

De asemenea, poate fi obtinut direct de la secretariatul central ISO, pret de 168 franci elvetieni, prin magazinul ISO sau prin contactarea Departamentului de Marketing si Comunicare a ISO.

› ISO 4354 – Actiunea vantului asupra structurilor