Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 26000 – Linii directoare asupra responsabilitatii sociale

Liderii grupului de lucru ISO pentru responsabilitatea sociala evalueaza rezultatele votului asupra proiectului ISO 26000

Conducerea grupului ISO pentru responsabilitatea sociala (ISO/WG SR) analizeaza in aceasta perioada rezultatele votului pozitiv asupra unui proiect de standard international (DIS) referitor la ISO 26000 – Linii directoare asupra responsabilitatii sociale, inaintea luarii deciziei daca documentul va evolua sau nu la stadiul de proiect final de standard international (FDIS).

Votul acordat de institutiile nationale de standardizare s-a incheiat pe 14 februarie.

Mai mult de doua treimi din membrii ISO participanti la dezvoltarea ISO 26000 (cunoscuti sub sintagma de “membri P”) au votat in favoarea trecerii documentului catre etapa finala si mai putin de o patrime din organismele de standardizare nationale (incluzand aici si membrii non participanti la ISO/WG SR) au votat impotriva .

Acestea sunt cele doua criterii numerice stabilite de directivele ISO/IEC referitoare la acceptarea prin consens a unui DIS.

Cu toate acestea, inainte de a se trage concluziile finale, conducerea ISO/WG SR va analiza rezultatele in continuare, incluzand comentariile primite de la membrii ISO si de la organizatiile cu statut de legatura fata de grupurile de lucru.

Aceste organizatii de legatura sunt asociatii reprezentand sectorul de afaceri, consumatorii sau clasa muncitoare, fie din segmentul guvernamental sau non-guvernamental.

Ele nu au drept de vot dar pot participa la dezvoltarea ISO 26000 si pot face diverse comentarii.
Rezultatele votului si comentariile sunt analizate si o decizie finala este de asteptat la sfarsitul lui februarie.
Daca decizia va fi pozitiva atunci documentul va fi publicat cu modificarile corespunzatoare FDIS in cel de al treilea sau al patrulea trimestru al anului 2010.

Textul FDIS nu poate fi redactat in forma finala inaintea urmatoarei intalniri ISO/WG SR din Copenhaga, Danemarca, ce va fi tinuta in mai 2010.

Termenul limita oficial avut ca tinta pentru publicarea ISO 26000 sub forma de standard international ISO a fost prevazut pentru sfarsitul anului 2010 dar, datorita programului destul de strans, poate fi necesara o revizuire in cadrul reuniunii de la Copenhaga.

ISO 26000 va oferi orientari armonizate si relevante la nivel global, bazate pe consensul expertilor reprezentanti ai tuturor grupurilor interesate de acest standard.

Astfel standardul incurajeaza implementarea celor mai bune practici la nivel mondial asupra responsabilitatii sociale. Liniile directoare ale ISO 26000 se bazeaza pe cele mai bune practici dezvoltate de initiativele sectorului privat sau public.

Grupul de lucru ISO / WG SR este alcatuit din experti din cadrul organismelor nationale de standardizare precum si din partea unor diverse organizatii de legatura. Numarul de membri participanti este limitat la maximum sase per organism de standardizare si doi in cazul organizatiilor de legatura.

In total, grupul cuprinde 436 de experti participanti si 195 de observatori din 94 de tari membre ISO si 42 organizatii de legatura.

• Pentru mai multe informatii despre ISO 26000 si grupul de lucru ISO privind responsabilitatea sociala, a se vedea site-ul dedicat: www.iso.org / SR.
• Acest site include documentatie referitoare la fundamentarea initiativei ISO pentru responsabilitatea sociala, diverse articole de presa cu privire la progresul lucrarilor si a modalitatilor de desfasurare, structura si membrii ISO WG SR, modalitatile de participare la dezvoltarea ISO 26000, un buletin informativ, cadrul temporal de dezvoltare a standardului, cele mai frecvente intrebari, date de contact si alte informatii.
• Documentele sunt diponibile in mai multe limbi.
• Documentele de lucru, inclusiv DIS, pot fi accesate la adresa: www.iso.org / wgsr (sursa: www.iso.org)

› ISO 26000 – Linii directoare asupra responsabilitatii sociale