Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 17367, Etichetarea produsului

ISO 17367:2009, Aplicatiile RFID in cadrul lantului de aprovizionare – Etichetarea produsului

Din motive de siguranta, importanta urmaririi produselor pe tot parcursul lantului de aprovizionare a crescut in mod semnificativ in ultimii ani.

Noul standard ISO cu privire la RFID va ajuta la identificarea produselor de-a lungul lantului de aprovizionare.

Noul standard ISO 17367:2009 va ajuta producatorii si distribuitorii de produse sa urmareasca si sa gestioneze trasabilitatea acestora cu ajutorul etichetelor RF standardizate.

Trasabilitatea reprezinta capacitatea de localizare si urmarire a produselor si informatiilor legate de ele in fiecare etapa a lantului de productie, procesare, distributie si vanzare.

Dezvoltarea identificarii pe baza de radio frecventa ( RFID ) incluzand echipamentele periferice si aplicatiile lor este indispensabila pentru cresterea sigurantei produselor si a increderii consumatorilor.

Standardul ISO 17367:2009, Aplicatiile RFID in cadrul lantului de aprovizionare – Etichetarea produsului, defineste caracteristicile de baza ale RFID pentru utilizarea in cadrul lantului de aprovizionare, cu aplicatii in etichetarea produselor.

Cu ISO 17367 sunt avute in vedere in special recomandari pentru:

• Identificarea sub forma de cod a produsului
• Informatii suplimentare despre produs incluse in eticheta RFID
• Semantica si sintaxa datelor
• Protocolul de date folosit ca interfata intre aplicatiile de afaceri si sistemul RFID
• Standardele legate de mediul dintre eticheta RFID si cititorul de date RFID

Dl. Craig K. Harmon, din cadrul comisiei TC 122/WG 10, comenteaza:

“ISO 17367:2009 va asigura securitatea la un nivel mai ridicat al produselor din intreaga lume prin intermediul tehnologiei RFID. Noua tehnologie va permite schimbul efficient de marfuri in comertul si logistica internationala.”

ISO 17367:2009 este aplicabil pentru o paleta larga de industrii si a fost elaborat in scopul de a asigura compatibilitatea fizica si la nivelul schimburilor de date cu alte patru standarde internationale sub denumirea generala Aplicatiile RFID in cadrul lantului de aprovizionare.

Standardele internationale legate de acesta tehnologie sunt interoperabile si nu interfereaza unele cu altele:
ISO 17363:2007, Aplicatiile RFID in cadrul lantului de aprovizionare-Containere marfare
ISO 17364:2009, Aplicatiile RFID in cadrul lantului de aprovizionare – Articole de transport returnabile (RTIs)
ISO 17365:2009, Aplicatiile RFID in cadrul lantului de aprovizionare – Unitati de transport
ISO 17366:2009, Aplicatiile RFID in cadrul lantului de aprovizionare – Ambalarea produselor

Aceste standarde internationale definesc aspectele tehice si ierarhizarea informatiilor la fiecare etapa a lantului de aprovizionare.

Acesta serie de standarde a fost dezvoltata de comitetul Tehnic ISO / TC 122/WG 10, Ambalarea , in colaborare cu ISO / TC 104, Containere pentru marfa.

TC 122/WG 10 a intreprins o revizuire a prezentei suite de standarde pentru a oferi o eficienta ridicata pentru metodele de codificare cat si un mai bun support pentru tehnologia senzoruluide citire RFID.

ISO 17367, Aplicatiile RFID in cadrul lantului de aprovizionare – etichetarea produsului, este disponibil la institutele nationale membre ISO, ASRO in Romania, iar la Secretariatul Central ISO pretul este de 142 franci elvetieni.

› ISO 17367, Etichetarea produsului