ISO / TS 22002-1:2009, Norme de siguranta alimentara – Fabricarea alimentelor
Producatorii din industria alimentara au, datorita ISO, un nou instrument pentru controlul riscurilor
Mii de fabricanti de produse alimentare la nivel mondial beneficiaza de un document recent publicat din seria ISO 22000, referitor la prevenirea si controlul riscurilor de siguranta alimentara.
Specificatia tehnica ISO / TS 22002-1:2009, Norme de siguranta alimentara – Partea 1: Fabricarea alimentelor, stabileste cerintele pentru programele necesare in vederea realizarii de produse sigure si oferirea de alimente pretabile pentru consumul uman.
Specificatia tehnica este destinata sa sprijine si sa fie utilizata impreuna cu ISO 22000:2005 (HACCP) care ofera cerintele pentru un sistem de management al sigurantei produselor alimentare.
Noua specificatie tehnica are un impact potential enorm din moment ce exista cel putin 8206 de organizatii din 112 de tari care au fost in mod independent certificate cu ISO 22000 / 2005 (HACCP), la sfarsitul anului 2008 (aceasta este o crestere fata de cifra anuntata in Studiul de certificari ISO – 2008 din moment ce pentru Franta numarul a fost actualizat de la 18 la 122.)
ISO 22002 specifica cerintele pentru stabilirea, punerea in aplicare si mentinerea programelor concepute pentru a ajuta producatorii de produse alimentare sa poata controla:
• Probabilitatea de a avea evenimente legate de siguranta alimentara in cadrul mediului de lucru
• Contaminarea biologica, chimica si fizica a produsului, inclusiv contaminarea incrucisata intre produse
• Nivelurile de siguranta alimentara la nivelul produselor sau a procesarii acestora.
Jacob Faergemand, presedintele subcomisiei care este responsabila de seria ISO 22000, comenteaza:
“Datorita faptului ca exista riscuri pentru siguranta alimentara ce pot sa apara in stadiul de fabricatie a lantului de aprovizionare, un mediu igienic de lucru este esential. Acesta este motivul pentru care specificatiile tehnice ISO sunt foarte utile in reducerea probabilitatii ca produsele sa fie expuse la riscuri de contaminare”.
Noile specificatii tehnice se aplica tuturor organizatiilor implicate in etapa de fabricatie a lantului alimentar, indiferent de marime sau complexitate.
Specificatia nu este o cerinta a ISO 22000 si poate fi utilizata in parte sau in totalitate, in functie de natura operatiunilor de fabricare a produselor alimentare. (www.iso.org)
Vezi si: HACCP ISO 22000, Sistem de Management pentru Siguranta Alimentului