Home > Noi STANDARDE ISO > ISO / PC-243, Siguranta produselor de consum

ISO incepe lucrul la standardul de siguranta pentru produsele de consum

Un standard international pentru prevenirea dezvoltarii si promovarii de produse care pot prezenta riscuri pentru siguranta si sanatatea consumatorilor este telul noului comitet de proiect ISO care s-a intalnit pentru prima oara in Toronto, Canada.

Standardul proiectat va oferi orientari practice pentru furnizorii de bunuri de consum, astfel incat acestia pot reduce riscurile asociate cu produsele lor.

Astfel va spori increderea consumatorului concomitent cu promovarea comertului şi a competitivitatii. In prezent, circa 23 de tari sunt implicate in activitatea Comitetului de proiect ISO / PC-243, Siguranta produselor de consum.

Peste 20 de experti din Australia, Canada, China, Japonia, şi Republica Coreea au participat activ la prima intalnire. Domeniul de aplicare a standardului a fost una dintre problemele-cheie discutate.

In special participantii au avut in vedere definirea a ceea ce constituie un “produs de consum” şi daca bunuri cum ar fi de tutunul, produsele alimentare (nr. vezi HACCP) şi medicamentele ar trebui sa fie incluse sau excluse din acesta categorie.

S-a sugerat ca standardul sa fie dezvoltat avand in vedere un domeniu de aplicare larg şi flexibil.

Dr. Elizabeth Nielsen, presedinte a comisiei ISO / PC-243 a explicat:

“Guvernele care adopta sau au drept referinta viitorul standard in reglementarea lor va fi intr-o pozitie mai buna in defini caror produse ar trebui sa li aplice standardul, in functie de situatia din fiecare tara şi reglementarile existente.”

ISO / PC-243 a fost stabilit in urma unei initiative de catre grupul de lucru al comitetului ISO privind politica de protectie a consumatorilor (ISO / COPOLCO), care are drept obiectiv reducerea riscurilor legate de produsele de consum.

Conform propunerii, statisticile legate de problemele de consum din Europa, America de Nord şi in tarile din Pacific indica faptul ca problemele de proiectare, defectiunile şi informatiile inadecvate de siguranta pentru produsele de consum sunt asociate cu multe prejudicii accidentale.

Standardul international ISO 243 ar oferi orientari universal aplicabile şi instrumente practice pentru a identifica, evalua şi elimina sau reduce riscurilor potentiale pentru siguranta, astfel incat acestea pot fi abordate inainte de a intra pe piata de produse.

Viitorul standard este de aşteptat sa ofere indrumare pentru toate partile implicate in lantul de aprovizionare cu produse de larg consum (proiectanti, producatori, importatori, distribuitori, comercianti cu amanuntul, etc.)

Standardul ar trebui sa conduca la mai putine prejudicii, sa promoveze increderea consumatorilor, sa ofere un cadru de referinta internationala pentru a facilita accesul la pietele internationale, sa serveasca simplificarea abordarilor legate de reglementare, sa ofere o abordare sistemica asupra aspectelor legate de siguranta produselor, sa educe furnizorii etc.

Prima reuniune a ISO / PC-243 a fost gazduita de Canadian Standards Association (CSA), care detine secretariatul comitetului de proiect, in numele Consiliului de Standarde din Canada (SCC), membru ISO la nivel national. Urmatoarea reuniune va avea loc la inceputul lunii februarie 2010 prin intermediul unei conferinte Web. (www.iso.org)

› ISO / PC-243, Siguranta produselor de consum