Tu vezi rosu, eu vad portocaliu – Standardul ISO 11037 pentru evaluarea senzoriala a culorilor
23 august 2011. Daca incercam sa aducem argumente ca un obiect este violet in loc de albastru, ori verde in loc de galben, aceasta poate depinde de ora la care il privim, de sursa de iluminat si de mediul inconjurator sau de propria noastra viziune individuala asupra culorilor. Acest aspect poate ridica probleme in industrie atunci cand comparam produsele prin intermediul analizei senzoriale.
Un standard ISO, ISO 11037:2011, Analiza senzoriala – Indrumari pentru evaluarea senzoriala a culorii produselor, reduce aceasta complexitate, garantand ca evaluarile senzoriale ale culorilor sunt efectuate in conditii similare si ca rezultatele sunt comunicate intr-o maniera coerenta.
Analiza senzoriala se aplica vazului, mirosului, gustului, simtului tactil si auzului pentru a testa si a compara produsele de consum. Industrii ca cea alimentara, cosmetica, a parfumurilor sau a textilelor o folosesc pentru a evalua produsele noi si pe cele deja lansate pe piata, pentru a se asigura ca se mentine calitatea produselor, pentru a evalua durata maxima de depozitare si a pentru a imbunatati produsele existente si a dezvolta unele noi. Este cea de-a doua editie a standardului ISO 11037, care o actualizeaza si o imbunatateste pe cea originala, publicata in 1999, promovand si mai mult coerenta globala intr-un domeniu care se bazeaza adeseori pe experientele subiective ale observatorilor.
“Cu totii am remarcat felul in care perceptia asupra culorilor ni se schimba in timpul zilei, dupa cum variaza lumina sau imprejurimile. ISO 11037 este un instrument puternic pentru industrie deoarece el da posibilitatea comparatiilor de culoare intre produsele evaluate oriunde in lume, de diferiti observatori,” a spus Huguette Nicod, presedinta subcomitetului tehnic care a dezvoltat standardul.
Procedurile specificate sunt aplicabile produselor solide, semisolide, pudra sau lichide, care pot fi opace, translucente, tulburi ori transparente in natura, ca si mate sau lucioase. Se ofera informatii generale despre conditiile de vizualizare si de iluminare care trebuie sa fie folosite in situatii ca testari ale diferentelor, analiza profilelor, metode de clasificare, efectuate de grupuri de experti sau de experti individuali.
Standardul ISO 11037:2011, Analiza senzoriala – Indrumari pentru evaluarea senzoriala a culorii produselor, a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 34, Produse alimentare, subcomitetul SC 12, Analiza senzoriala. El costa 92 de franci elvetieni si este disponibil prin institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) sau prin Secretariatul central ISO. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)