Cand incercam sa descriem gustul, mirosul sau textura unui produs, un univers de termeni si senzatii ne vine in minte. Acest lucru se poate dovedi problematic cand comparam produsele prin analiza senzoriala.
Standardul ISO 5492:2008, – analiza senzoriala – vocabul – are ca scop sa reduca aceasta complexitate garantand ca testele si rezultatele senzoriale sunt comunicate intr-o maniera coerenta. Acest standard se aplica in toate domeniile in care evaluarea produselor prin organele de simt joaca un rol important: vederea, mirosul, gustul, atingerea si auzul.
Industria alimentele, a bauturilor, a cosmeticelor, a parfumurilor, a textilelor, a automobilelor, ca si alte industrii folosesc analiza senzoriala pentru a evalua produsele noi si deja lansate pe piata, pentru a se asigura ca se mentine calitatea produselor, pentru a evalua durata maxima de depozitare si a investiga produse noi sau a corecta si imbunatati pe cele deja existente.
Standardul listeaza termeni si definitii legate de analiza senzoriala, promovand astfel coerenta globala intr-un domeniu care se bazeaza deseori pe experienta subiectiva a evaluatorilor si pe multimea coplesitoare de termeni descriptivi.
Paharele pentru degustarea vinurilor
Degustarea analitica a vinurilor este impersonala si obiectiva. Degustatorii profesionali, ca si amatorii informati, trebuie sa cada de acord daca vinul este matur, echilibrat, conform cu originile sale. De asemenea, si alte criterii sunt stabilite de cei care judeca vinul respectiv.
In consecinta, degustarea trebuie sa fie efectuata printr-o abordare sistematica cu scopul de a analiza componentele tehnice. Degustarea profesionala se desfasoara in conditii stricte, printre care se numara si folosirea de pahare identice. ISO 3591, Sensory analysis – Wine tasting glass – analiza senzoriala – paharele pentru degustarea vinurilor – ofera un “standard comun”.
Toti cei implicati in proces folosesc acelasi tip de pahar pentru a degusta vinul. Intr-o serie de pahare diferite, concluziile pot fi foarte diferite si ele. Paharele ISO dedicate degustarii vinurilor sunt recomandate de sute de specialisti din intreaga lume. (sursa: Organizatia Internationala de Standardizare)