Un consultant senior in lactate a spus ca o parte importanta a prevenirii bolilor cauzate de alimente este implementarea unui plan bazat pe analiza riscurilor, care sa detalieze ceea ce s-a intamplat de-a lungul tuturor etapelor procesului cand a avut loc contaminarea. Cunoscute ca planuri HACCP (analiza riscurilor si a punctelor critice de control), ele sunt concepute sa previna contaminarea alimentelor de la inceputul si pana la sfarsitul procesului.
Pentru a concepe un plan HACCP bine pus la punct, practici bune de productie – ca de exemplu pastrarea unitatilor de lucru intr-o stare buna de curatenie, furnizarea de produse potrivite pentru spalat pe maini si toalete potrivite, pastrarea mustelor si a sobolanilor in exterior si furnizarea unei surse de apa curata – toate acestea trebuie sa fie implementate, a spus Bates.
In cartea ei, “Sfatuitorul fermelor de lapte: Un ghid complet despre cum sa construiti si sa conduceti o mica afacere bazata pe lactate produse la ferma,” Gianaclis Caldwell, o fosta infirmiera, in prezent coproprietara a Pholia Farm in sudul statului Oregon, afirma ca urmand principiul HACCP “daca ati identificat tot ce ar putea merge rau si ati dezvoltat proceduri de prevenire a tuturor acestor probleme potentiale, atunci sansele sunt foarte mari sa produceti un bun sigur.”
Dar Caldwell mai evidentiaza si cum conceperea unui plan bun HACCP se bazeaza pe cunostinte, incluzand calitati ca a fi bine educat in domeniile microbiologiei si chimiei procesului de fabricare al branzeturilor, ca si a fi experimentat in curatenie si igiena.
“Fara toate acestea, nu putem intelege sau prevedea riscurile potentiale care exista,” explica Gianaclis Caldwell.
Ea a declarat site-ului Food Safety News ca unul dintre capitolele din cartea ei, “De ce lucrul acesta nu a omorat pe nimeni si totusi nu e suficient de bun,” ofera informatii despre indrumari ca practicile bune de productie, procedurile de operare standard pentru igienizare si HACCP.
“Chiar daca nu se refera numai la uzul domestic, siguranta alimentelor este ceva la care toata lumea ar trebui sa se gandeasca,” a spus ea.
Caldwell va sustine un turneu de conferinte cu opriri in California si Oklahoma.
Consiliul Practicilor in Industria Lactatelor ofera indrumari despre calitatea laptelui si igiena, cu unele instructiuni specifice despre siguranta alimentelor, HACCP, si chiar siguranta alimentelor in cadrul fermelor de lapte care produc branzeturi, printre altele. (www.foodsafetynews.com)