Home > Articole ISO > Este nevoie de HACCP la ferme?

Epidemiile asociate produselor proaspete: Este nevoie de HACCP la ferme?

14 februarie 2012. Jan Mei Soon, Louise Manning, Paul Davies si Richard Baines scriu in publicatia British Food Journal ca a fost realizat un studiu preliminar al recentelor epidemii si retrageri de piata ale produselor care au avut loc in Statele Unite ale Americii si in Uniunea Europeana cu scopul de a stabili elementele din productie implicate si factorii care cauzeaza aparitia acestor epidemii. Acest studiu reflecta preocupari din sfera politicilor guvernamentale, avand o aplicare industriala.

Tot mai des este vehiculata intrebarea “Este nevoie de HACCP la ferme?”.

Produsele proaspat recoltate si minim prelucrate reprezinta o provocare deosebita pentru siguranta alimentelor. Cercetarea mentionata a scos in evidenta nevoia de a reduce pe cat posibil riscul in toate stadiile, insa punand un mare accent pe stadiul in care produsele nu au parasit inca ferma sau exploatarea agricola de unde sunt recoltate.

O abordare mai cuprinzatoare si integrata a managementului riscului este, fara indoiala, necesara. O solicitare a sistemului de control HACCP la ferme sau a unui sistem de management al alimentelor de la ferme poate fi justificata in viitor daca epidemiile cauzate de produse proaspete vor continua sa fie in crestere.

Cu toate acestea, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a stabili liniile directoare pentru adoptarea HACCP la nivel de ferma. In momentul de fata, adoptarea riguroasa a bunelor practici agricole ca premise obligatorii si aplicarea planurilor bazate pe HACCP sunt indicatori valorosi ai importantei care se acorda sigurantei de dinainte de recoltare.

› Este nevoie de HACCP la ferme?