Un consultant in lactate, afirma convins de ceea ce spune ca, pentru el, laptele crud si branza produsa din lapte crud sunt doua lucruri totalmente diferite.
“Pentru mine ele semnifica ziua si noaptea,” a spus el.
El este de parere ca cea mai mare lacuna in reglementarile privind laptele crud este timpul scurs intre muls si momentul in care o persoana cumpara acel lapte si il ia acasa. Una din problemele ivite este faptul ca un consumator pastreaza cateodata laptele crud in portbagajul masinii in timp ce face alte cumparaturi inainte de a ajunge acasa. In curand, a spus el, laptele nu se mai afla la temperatura corecta pentru a preveni agentii patogeni sa inceapa sa se dezvolte.
De exemplu, Listeria se poate dezvolta la temperaturi de pastrare de la 40 de grade in jos. Numai prin fierbere putem distruge bacteriile.
“Am adaugat asteptarea falsa ca laptele crud ar avea o durata de depozitare,” a spus Bates.
El apreciaza modelul pe care l-au implementat unele orase din Connecticut. Acolo, laptele trebuie sa se afle in mana consumatorului in maxim 30 de ore de la muls, iar consumatorul trebuie sa fie de acord sa nu cumpere in cantitati care pot fi pastrate mai bine de o saptamana.
“Va incurajez sa faceti tot ce va este in putinta pentru a fi siguri ca furnizati consumatorilor numai lapte proaspat,” a spus el.
Cat despre folosirea standardului de 60 de zile pentru invechirea unor branzeturi moi din lapte crud, ca Brie si Camembert, Bates crede ca este vorba de un standard gresit, cu lipsuri, caci nu ia in considerare faptul ca acea cultura lactica poate nu a functionat in procesul fabricarii de branza. De dragul sigurantei alimentare, nivelul acidului trebuie sa atinga un anumit punct intr-un anumit timp si trebuie sa fie monitorizat pentru a se asigura ca asta se intampla cu adevarat.
“Nu exista niciun factor garantat pentru asigurarea unei sigurante depline in producerea branzeturilor,” a spus Bates. “Exista multi factori. Trebuie sa fim atenti la toti.”
Bates contrazice pe cei care spun ca FDA se concentreaza in special pe producatorii mici de branzeturi fabricate din lapte crud.
“Credeti-ma, nu este adevarat,” a spus el. “Producatorii mari sunt obligati sa lucreze si ei din greu.”
Unele exemple includ o inspectie recenta a FDA care a descoperit Salmonella senftenberg la fabrica de lapte din Minnesota Dairy Farmers of America sau inspectii ale FDA in 35 de ferme de oua din sase state – Ohio, Maine, Pennsylvania, Washington, Carolina de Sud si Utah.Toate cele 35 de ferme fie fusesera asociate cu probleme sau fusesera marcate din cauza unui istoric defectuos de respectare a reglementarilor HACCP. In cursul inspectiilor, a fost descoperita Salmonella entertidis la una dintre fermele de oua, pe care agentia nu a vrut sa o numeasca. De asemenea nu a numit nici celelalte ferme de oua.