Home > Stiri EXTERNE > HACCP – Ucraina isi inaspreste controalele

HACCP – Ucraina isi inaspreste controlul asupra sigurantei alimentelor

21 noiembrie 2011. Serviciul Veterinar si Fitosanitar de Stat al Ucrainei a dat recent o declaratie prin care precizeaza ca Ucraina isi va reforma sistemul de control al sigurantei alimentelor in urmatorii doi ani.

Puterea legislativa nationala va lua in considerare in mod special unele amendamente la legile privind calitatea si siguranta alimentelor si ingredientelor alimentare. In consecinta, toate intreprinderile a caror activitate este asociata cu alimentele vor trebui sa introduca un sistem bazat pe principiile HACCP (analiza riscurilor si a punctelor critice de control).

Acest sistem va fi in masura sa permita producatorilor autohtoni sa intre pe piata internationala si sa isi mareasca volumul produselor exportate. HACCP este cunoscut in intreaga lume ca un important sistem de management al sigurante alimentelor. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeana impune utilizarea sa de catre producatorii tarilor care importa produse.

Consecinta acestor schimbari legislative va fi reprezentata de faptul ca, odata cu intrarea in vigoare a noilor amendamente, producatorii ucrainieni care isi exporta bunurile vor fi obligati sa isi implementeze HACCP. In caz contrar, intreprinderile de prelucrare vor fi obligate sa se inchida sau sa isi schimbe domeniul de activitate.

Principiile HACCP presupun cresterea vanzarilor, reducerea costurilor si un mai bun control asupra riscurilor. Introducerea acestor principii intr-o organizatie dureaza, in medie, pana la un an de zile, dupa cum s-a mentionat in comunicatul Serviciului Veterinar si Fitosanitar de Stat al Ucrainei. (sursa: www.nrcu.gov.ua)

› HACCP – Ucraina isi inaspreste controalele