Home > Articole ISO > Standarde de calitate ISO pentru persoanele cu dizabilitati

Date ergonomice

Problema posibilitatii de acces la produse, servicii si alte medii a devenit din ce in ce mai importanta odata cu cresterea procentului de persoane in varsta in populatia lumii si prevalenta majora a dizabilitatilor si limitarilor in acest grup demografic, dupa cum s-a aratat la Conventia Natiunilor Unite despre drepturile persoanelor cu dizabilitati.

ISO/TR 22411:2008, Ergonomics data and guidelines for the application of ISO/IEC Guide 71 to products and services to address the needs of older persons and persons with disabilities – date ergonomice si indrumari pentru aplicarea ghidului 71 ISO/IEC al produselor si serviciilor care se adreseaza nevoilor persoanelor in varsta si persoanelor cu dizabilitati – ofera informatii tehnice, date si cunostinte de design ergonomic care se adreseaza acestor persoane in varsta sau cu dizabilitati.

Toate consideratiile si recomandarile de design din raport se bazeaza pe principiile ergonomice necesare pentru ca cei afectati sa poata avea acces mai usor la produsele si serviciile din viata de zi cu zi, ca si acces la piata de consum.

Scopul este de a creste la maxim numarul persoanelor care sa poata folosi instantaneu un produs sau un serviciu si sa devina, astfel, implicati in activitatile sociale fara restrictiile frecvent impuse de varsta sau de dizabilitati.

Echipamentul IT de la birou

A copia documente, a printa date sau a trimite faxuri sunt sarcini foarte obisnuite, dar cum Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor (ICT) devine din ce in ce mai decisiva pentru indeplinirea sarcinilor de zi cu zi de acasa si de la birou, persoanele in varsta si cele cu dizabilitati ar putea fi lasate deoparte.

ISO/IEC 10779:2008, Information technology – Office equipment accessibility guidelines for elderly persons and persons with disability – tehnologia informatiilor – indrumari pentru posibilitatea de acces la echipamentul de birou a persoanelor in varsta si cu dizabilitati – ofera indrumari pentru proiectarea si evaluarea echipamentului de birou astfel incat sa poate fi folosit de persoane cu o foarte larga gama de capacitati, inclusiv de persoane cu dizabilitati permanente sau temporare.

Standardul ofera indrumari care sa fie folosite cand se planifica, dezvolta si proiecteaza echipamentul de birou ca, de pilda, masinile de copiat, imprimantele de pagini si dispozitivele cu functii multiple. El subliniaza specificatii pentru:
• Operare
• Afisare (de ex. auditiva)
• Controale de operare mecanica (de ex. pozitie, forma)
• Termeni (de ex. expresii folosite de obicei) si
• Mentenanta, ca ingrijirea echipamentului si inlocuirea partilor de catre utilizatori.

Traversarea strazii

Echiparea semafoarelor pietonale cu semnale acustice si tactile care sa ajute persoanele cu dizabilitati sa traverseze strada a fost un pas inainte. Problema este ca ele pot varia de la o tara la alta.

Instalarea semnalelor acustice si tactile pentru semafoare s-a bazat pe ISO 23600:2007, Assistive products for persons with vision impairments and persons with vision and hearing impairments – Acoustic and tactile signals for pedestrian traffic lights – produse de asistenta pentru persoanele cu afectiuni ale vederii si pentru persoanele cu afectiuni ale vederii si auzului – semnale acustice si tactile pentru semafoarele pietonale – imbunatateste semnificativ abilitatea acestor persoane de a traversa independent si in siguranta.

Standardul stabileste cerintele, specificatiile tehnice si criteriile de performanta pentru semnalele acustice si tactile pentru semafoarele pietonale si va ajuta la asigurarea unor beneficii majore ca:
• Criterii armonizate pentru producatori si proiectanti
• Produse sigure, fiabile si functionale
• Compatibilitate sporita intre produse
• Metode de testare comune care vor duce la rezultate ale testelor comparabile si de incredere.

Se doreste asigurarea de informatii echivalente in toata lumea in ceea ce priveste intersectiile echipate cu semnale de traversare pietonale. (Organizatia Internationala pentru Standardizare)

› Standarde de calitate ISO pentru persoanele cu dizabilitati