Home > Stiri EXTERNE > Acreditare ISO 17025 obtinuta de Inavi

Acreditarea ISO 17025 plaseaza Inavi intr-o pozitie mai buna a vinurilor uruguayene in lume

Aceasta realizare le ofera consumatorulor garantii cu privire la calitatea produselor

19 august 2011. Acreditarea Laboratorului de Analize al Institutului National de Viticultura si Vinificatie (Inavi) conform standardului international ISO/IEC 17025 – concretizata recent la Ministerul Agriculturii din Uruguay (MGAP) – reprezinta “un instrument care adauga garantii calitatii produsului” si “un element de diferentiere in regiune”, potrivit presedintelui Inavi, José Lez.

Laboratorul a fost acreditat ca laborator de testare pentru analiza relatiilor izotopice ale oxigenului si carbonului si a metodelor de inalta tehnologie analitica pentru verificarea compozitiei vinurilor.

Standardul ISO 17025 a fost conceput de Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) si Comisia Electrotehnica Internationalea (IEC), organisme de standardizare de inalt prestigiu la nivel mondial.

Lez a precizat ca, in acest mod, consumatorii pot fi siguri de “calitatea produsului finit”, certificarea contribuind la “consumarea vinului identificat ca aliment” si la promovarea “tarii printr-un produs de referinta”.

El a multumit echipei conduse de chimista Graciela Gil, sefa laboratorului, “o muncitoare neobosita”, si a calificat activitatea desfasurata de organismul de acreditare ISO 17025 ca fiind “foarte exigenta”, evaluatorii “efectuand un audit foarte aprofundat”. Gil a subliniat sprijinul primit din partea ministrului Tabaré Aguerre si i-a multumit pentru oportunitatea de a folosi sediul MGAP pentru oficializarea acreditarii.

“Avem o viziune a Inavi: nu dorim ca nu numai laboratorul sa fie certificat, ne dorim sa dovedim calitatea in toate sectiile institutului nostru”, a spus Lez, care a adaugat ca “oferim produse si servicii care trebuie sa fie sustinute de dovada calitatii lor “.

Aguerre a explicat ca, pana in prezent, viticultura si vinificatia s-au adresat indeosebi pietei interne, totusi, in dorinta de a ajunge si pe pietele externe, aceasta acreditare este esentiala deoarece “calitatea trebuie construita, detinuta, demonstrata si certificata prin proceduri credibile in ochii consumatorilor” .

“De vreme ce este greu sa ne incredem in oameni pe care nu ii cunoastem, exista certificari; cand vine vorba de a vinde unor oameni care sunt de cealalta parte a lumii, acreditarile sunt esentiale”, a subliniat ministrul.

In acest context, ministrul a fost de parere ca “vinul care se exporta din Uruguay trebuie sa aiba masurile de control al calitatii necesare si suficiente, caci nu putem risca ceva mai important decat marca vinariei, si anume marca tarii”. sursa: www.elobservador.com.uy

› Acreditare ISO 17025 obtinuta de Inavi