Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 12875 : 2011 – Trasabilitatea produselor piscicole

Noul standard ISO 12875 despre trasabilitatea produselor piscicole va ajuta la imbunatatirea sigurantei alimentelor

20 octombrie 2011. Utilizarea unui nou standard ISO 12875 privind trasabilitatea produselor piscicole va ajuta la imbunatatirea sigurantei alimentare prin punerea la dispozitia partilor interesate apartinand lantului de aprovizionare a unor informatii precise despre originea si natura acestor produse.

Clasa pestilor cu aripioare comercializati in mod obisnuit reprezinta o parte importanta a industriei alimentare moderne. Consumam tot mai multe produse care provin din cele patru zari, iar pestii, in special, potfi prinsi la mii de kilometri fata de locul unde sunt consumati.

In timpul ultimului deceniu, cateva crize din sectorul alimentar au afectat serios mai multe tari. Ca o consecinta a acestora, conceptul de trasabilitate a produselor alimentare a devenit o problema de interes special pentru decidentii politici si pentru oamenii de stiinta.

ISO 12875 : 2011, Trasabilitatea produselor piscicole – Specificatie privind informatiile care trebuie inregistrate in lanturile de distributie a pestilor capturati, specifica informatiile care trebuie inregistrate in lanturile de aprovizionare care au ca obiect pestii de captura marina, informatii necesare punerii bazelor trasabilitatii.

Standardul ISO 12875 specifica cum trebuie identificate produsele piscicole comercializate, ca si informatiile privind aceste produse care trebuie generate si pastrate de fiecare companie din domeniul alimentar care le comercializeaza in mod fizic prin intermediul lanturilor de distributie. Standardul se refera la distributia pestilor de captura marina si a produselor piscicole adiacente destinate consumului uman, de la prinderea lor pana la comercializarea sau livrarea lor cu ocazia diverselor evenimente.

Definitia trasabilitatii data de ISO se refera la abilitatea de a urmari istoricul, aplicatia si locatia a ceea ce este luat in considerare, iar in ceea ce priveste produsele, aceasta poate include originea materialelor si a pieselor, istoricul prelucrarii, distributia si locatia produselor dupa livrare.

Trasabilitatea nu include numai cerinta principala de capacitate de a da de urma produselor in mod fizic de-a lungul lantului de distributie, de la origine la destinatie, ci si capacitatea de a oferi informatii despre din ce sunt facute produsele si despre ce s-a intamplat cu ele. Aceste aspecte suplimentare ale trasabilitatii sunt importante cand ne gandim la siguranta, calitatea si etichetarea alimentelor.

In ceea ce priveste recentele crize din alimentatie, legislatia impune adesea trasabilitatea pentru a inlesni retragerea de pe piata a produselor sau pentru a le impiedica sa ajunga la consumatori.

Dl Rolf Duus, secretarul grupului de lucru care a dezvoltat standardul, comenteaza: ”In ultimii cativa ani, a existat un interes crescand pentru trasabilitate, iar responsabilitatea de a oferi alimente sigure, sanatoase si hranitoare se imparte intre toti cei implicati in productia, prelucrarea, comercializarea si consumul pestelui si fructelor de mare. ISO 12875:2011 ofera o baza generala pentru trasabilitate si va ajuta la garantarea protectiei sanatatii consumatorilor, asigurand practici corecte in comercializarea produselor piscicole.”

Printre potentialii utilizatori ai noului standard ISO 12875 se numara:

• Vasele de pescuit;
• Companiile care se ocupa de acostarea vaselor si pietele de licitatii;
• Companiile care se ocupa de prelucrarea produselor;
• Agentii de transport si de depozitare;
• Comerciantii cu amanuntul si cu ridicata;
• Vanzatorii si companiile de catering.

A mai fost dezvoltat, de asemenea, un standard similar si pentru lanturile de distributie a pestilor de cultura: ISO 12877:2011, Trasabilitatea produselor piscicole – Specificatie privind informatiile care trebuie inregistrate in lanturile de distributie a pestilor de cultura.

ISO 12875 : 2011, Trasabilitatea produselor piscicole – Specificatie privind informatiile care trebuie inregistrate in lanturile de distributie a pestilor capturati, a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 234, Fermele piscicole si acvacultura. Standardul este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). El mai poate fi obtinut si direct de la Secretariatul central ISO, la pretul de 118 de franci elvetieni, prin intermediul ISO Store sau sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (www.iso.org)

› ISO 12875 : 2011 – Trasabilitatea produselor piscicole