Un nou acord consolideaza parteneriatul dintre ISO si ASTM in privinta prelucrarii cumulative
21 octombrie 2011. ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) si ASTM International au semnat un acord de intarire a cooperarii dintre cele doua institutii in vederea dezvoltarii de standarde internationale pentru prelucrarea cumulativa – care se refera la procesul de imbinare a materialelor pentru a fabrica obiecte, de obicei strat peste strat, spre deosebire de metodele de “prelucrare substractiva”, care sunt metode clasice de prelucrare.
Acordul de cooperare al Organizatiei de Dezvoltare de Standarde in Parteneriat (PSDO) a fost aprobat cu ocazia reunirii Consiliului ISO, care a avut loc in septembrie 2011, in New Delhi, India, si a fost semnat de secretarul-general ISO, Rob Steele, si de presedintele ASTM, James Thomas.
Acordul ofera noi oportunitati pentru ca cele doua organizatii sa adopte si sa dezvolte impreuna standarde internationale care se adreseaza pietei globale din sectorul prelucrarii cumulative. El specifica abordari privind dezvoltarea, ca si aranjamente privind publicarea si distribuirea. Este de asteptat ca acordul sa optimizeze resursele partilor interesate de dezvoltarea standardelor pentru prelucrare cumulativa (domeniu in care atat ISO, cat si ASTM detin o buna expertiza), sa ajute la reducerea timpului de dezvoltare a standardelor si sa incurajeze disponibilitatea acestor lucrari pe piata.
Hotararea de a pune la punct un acord PSDO vine ca urmare a recentei creari a comitetului tehnic ISO/TC 261, Prelucrarea cumulativa. Comitetul ASTM F42, Tehnologia prelucrarii cumulative, a adus deja o importanta contributie in aceasta zona si s-a luat decizia ca ambele grupuri ar beneficia de pe urma combinarii expertizei pe care o detin.
“Intentia ISO este de a inlesni schimbul international de bunuri si de servicii prin intermediul dezvoltarii de standarde internationale,” a spus secretarul-general ISO, Rob Steele. “Adoptarea unei atitudini de includere si de cooperare fata de alte organisme de standardizare are darul de a creste relevanta standardelor noastre pe piata, asigurand, in acelasi timp, o utilizare eficace si eficienta a resurselor.”
Presedintele ASTM International, Jim Thomas, a comentat la randul sau: “Deoarece apar ocazii de colaborare la dezvoltarea standardelor in asemenea noi domenii incitante, cum este prelucrarea cumulativa, ASTM International este pregatit sa lucreze cu altii pentru a evita duplicarea eforturilor si pentru a-si servi mai bine partile interesate.”
Acordul a fost aprobat de conducerile celor doua institutii in urma consultarii organismului national membru ISO de care apartine ASTM, si anume ANSI.
Despre ISO
ISO este cel mai mare dezvoltator si editor de standarde internationale din lume. ISO este o retea de institute nationale de standardizare din aproximativ 163 de tari. Peste 100 de membri ISO provind din tari in curs de dezvoltare. In prezent, portofoliul ISO numara peste 18600 de standarde internationale. Programul lucrarilor ISO include standarde pentru activitati traditionale, cum sunt agricultura si constructiile, dar si standarde pentru ingineria mecanica, prelucrare si distributie, transporturi, dispozitive medicale, mediul inconjurator, siguranta, tehnologia informatiei, comunicatiile si, de asemenea, standarde pentru bunele practici si pentru servicii.
Despre ASTM
ASTM International, cunoscut mai demult drept Societatea Americana pentru Testare si Materiale (American Society for Testing and Materials – ASTM), dezvolta standarde internationale voluntare recunoscute la nivel mondial. In momentul de fata, circa 12000 de standarde ASTM sunt folosite in intreaga lume pentru a imbunatati calitatea produselor, pentru a creste siguranta, pentru a facilita accesul pe piata si comertul si pentru a da incredere clientilor. (sursa: Organizatia Internationala pentru Standardizare)