Home > Articole ISO > Pascal Lamy – “relatia vitala” dintre OMC si ISO

Pascal Lamy mentioneaza “relatia vitala” dintre OMC si ISO, intr-un mesaj video transmis in cadul Adunarii Generale ISO

21 septembrie 2011. Pascal Lamy, directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), a scos in evidenta “relatia vitala” dintre OMC si ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) intr-un mesaj video (http://www.youtube.com/watch?v=XrQcioqDYfE&feature=youtu.be) transmis astazi in cadrul celei de-a 34-a Adunari Generale ISO, care are loc in New Delhi, India.

“Munca pe care o faceti – munca de dezvoltare de standarde – este cruciala pentru comertul international,” a spus el. El a indicat natura complementara a activitatilor desfasurate de OMC si de ISO. Punctul central de interes pentru OMC este reprezentat de mentinerea unui sistem multilateral de comert deschis, echitabil si lipsit de discriminari, care genereaza oportunitati de acces pe piata.

Cu toate acestea, el a adaugat: “Daca, la nivel tehnic, tarile vorbesc un limbaj diferit, atunci aceste oportunitati dispar. Si daca agentiile de reglementare nu au incredere reciproca in calitatea sau in siguranta produselor, ele pot sa nu permita ca schimbul sa aiba loc. Organismele internationale de standardizare, ca ISO, joaca un rol important in construirea unor punti.”

“De fapt, chiar acesta este motivul pentru care doua acorduri cheie OMC (Acordul privind Eliminarea Barierelor Tehnice din calea Comertului si Acordul privind Masurile Sanitare si Fitosanitare), cer in mod explicit organismelor de reglementare sa ia ca fundament al masurilor lor standardele internationale relevante si sa evite barielele care nu sunt necesare in calea comertului. Aceste acorduri merg pana la a preciza ca masurile care se bazeaza pe standarde internationale relevante sunt considerate a fi in conformitate cu regulile OMC.”

“Insa acest vot de incredere pe care OMC il acorda organismelor de standardizare internationale impune si o responsabilitate semnificativa. Cum va dezvoltati standardele este crucial. Intr-adevar, membrii OMC au fost de acord ca, pentru cea mai mare eficienta, standardele internationale ar trebui sa fie dezvoltate prin intermediul unui proces deschis si impartial, transparent si bazat pe consens. Acestea sunt exact aceleasi principii pe care se bazeaza si OMC.”

“Dati-mi voie sa subliniez doua puncte care cred ca sunt importante, unul privind procesul, iar celalalt privind continutul.”

“In ceea ce priveste procesul, delegatiile de la OMC au scos in relief in mod repetat importanta transparentei si asumarii raspunderii in dezvoltarea standardelor internationale, facand un apel la extinderea angajamentului partilor interesate. In acest context, reiterez importanta cresterii participarii efective a tarilor in curs de dezvoltare la activitatile organismelor internationale de standardizare. Standardele internationale trebuie sa reflecte nevoile tarilor in curs de dezvoltare. Atunci cand o fac, au o sansa mai mare de a fi intr-adevar folosite.”

“In ceea ce priveste continutul, as afirma pur si simplu ca standardele trebuie sa raspunda cererii pietei. Ele trebuie sa reflecte ultimele progrese din domeniile stiintific si tehnologic. Este, de asemenea, important ca standardele international sa fie adecvate scopului, evitand, in crearea lor, duplicarea si suprapunerea cu lucrarile altor organisme.”

“Toate acestea conteaza deoarece companiile din ziua de azi – si formele de guvernamant – trebuie sa fie capabile sa puna in miscare cu usurinta componentele produselor peste granita. Fie ca vorbim despre aeronave, automobile sau iPOD-uri, tot mai multe produse sunt fabricate in lanturi globale de productie, care acopera diferite tari.”

“Standardele sunt o parte importanta a ecuatiei deoarece daca o singura componenta a produsului nu este de inalta calitate, sau este incompatibila tehnologic cu restul, atunci produsul final poate fi el insusi subminat, iar reputatia fabricantului are de suferit.”

Directorul general OMC a continuat sa discute despre rolul standardelor internationale in managementul cunoasterii. “Daca este dezvoltat corespunzator,” a spus el, “un standard international poate fi considerat drept o intruchipare a cunostintelor tehnice colective ale comunitatii internationale in orice domeniu specific. Acest lucru este valoros.”

“Aproape prin definitie, un standard international reprezinta rezultatul unei cooperari multilaterale. Participarea in procesul in sine – ori pur si simplu utilizarea produsului final – este o forma de trasfer de tehnologie.”

Dl Lamy a mai subliniat si contributia pe care standardele internationale o aduc in a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa aiba acces la piata internationala, atunci cand sunt combinate cu programe care le ajuta sa isi construiasca acele capacitati comerciale necesare. “De aceea, munca la aceste standarde trebuie sa continue,” a spus el.

In incheiere, directorul general OMC a spus delegatiilor tarilor membre ISO: “Va rog sa considerati acest mesaj ca pe o incurajare din partea Organizatiei Mondiale a Comertului de a dezvolta in continuare standarde internationale. Standarde care sunt dezvoltate transparent si in mod cuprinzator; si care prind esenta tehnologiei de ultima ora. Inca o data, permiteti-mi sa imi exprim aprecierea fata de colaborarea dintre organizatiile noastre. Trebuie mentinuta si am incredere ca va fi mentinuta.” (dupa un comunicat de presa al ISO)

› Pascal Lamy – “relatia vitala” dintre OMC si ISO