Standardele sunt “o componenta vitala a cresterii economice”, declara ministrul indian K.V.Thomas in deschiderea celei de-a 34-a Adunari Generale ISO
21 septembrie 2011. In deschiderea de astazi a celei de-a 34-a Adunari Generale a Organizatiei Internationale pentru Standardizare (cel mai mare dezvoltator de standarde internationale din lume), care are loc la New Delhi, prof. K. V. Thomas, ministrul indian de stat pentru drepturile consumatorilor, alimentatie si distributie publica, a spus:
“Recunoastem standardizarea ca pe o componenta vitala a cresterii economice, ca pe un mediator al comertului si ca pe un instrument fundamental de protejare a intereselor consumatorilor.”
ISO si-a inceput operatiunile in 1947, iar de atunci, India, in calitatea sa de membru fondator, a dat organizatiei doi presedinti si un vicepresedinte. Aceasta este a doua oara cand Biroul de Standarde Indiene (BIS) a gazduit Adunarea Generala ISO. Acest lucru se mai intamplase si in 1964, cand ISO avea 50 de membri nationali. In prezent, organizatia este o retea de institute nationale de standardizare provenind din 163 de tari.
In cuvantul sau de deschidere, presedintele ISO, dr. Boris Aleshin, a scos in relief importanta lucrului in echipa in ceea ce priveste contributia ISO la indeplinirea obiectivelor unui eveniment de mare importanta care va avea loc anul viitor, Rio+20. Printre alte activitati, Rio+20 va analiza progresul dezvoltarii sustenabile, concept lansat cu ocazia Summitului Pamantului din 1992. El a spus: “Facand inventarul la 20 de ani dupa Summitul Pamantului, ISO poate indica faptul ca a dezvoltat numeroase instrumente practice prin care ajuta comunitatea internationala sa abordeze provocarile sustenabilitatii. In acelasi timp, mai sunt multe lucruri care pot fi facute si care chiar sunt facute.”
Dr. Aleshin a punctat exemplele unor standarde ISO publicate in ultimii ani sau care sunt in curs de dezvoltare, standarde care se adreseaza diverselor provocari legate de sustenabilitate, plecand de la responsabilitatea sociala si securitatea informatiei, la raspunsul la schimbarile climatice, eficienta energetica si resursele regenerabile, proiectarea si functionarea sustenabila a cladirilor, contracte de achizitii corecte si transparente, nanotehnologii si sisteme inteligente de transport, pana la managementul sigurantei alimentelor si tehnologia informatiei folosita in sanatate.
In urmatorii cativa ani, ISO va fi capabila sa ofere standarde pentru unele subiecte cheie cum ar fi amprenta de carbon a produselor, managementul bunurilor, economiile energetice, managementul resurselor umane, statiile de alimentare cu gaze naturale destinate vehiculelor, externalizarea, siguranta punctelor de atractie ale parcurilor de distractii si biogazul.
In incheiere, dr. Aleshin a spus: “ISO este departe de a fi singura organizatie care contribuie la dezvoltarea sustenabila. Cu toate acestea, ceea ce ofera un caracter destul de special organizatiei noastre este faptul ca oameni din mediul de afaceri, guverne si societatea civila se alatura de aceeasi parte a baricadei pentru a munci impreuna la gasirea unor solutii practice si globale prin care sa infrunte provocarea globala a sustenabilitatii planetei noastre.”
Secretarul general ISO, Rob Steele, a declarat in raportul sau citit in fata Adunarii Generale: “In ISO, toti avem, colectiv, o organizatie cu o istorie mareata si cu un potential uimitor in viitor. Trebuie sa raspundem intr-un mod mai simplu, mai rapid si mai bun decat am facut-o inainte, folosindu-ne toate abilitatile, experienta si increderea in numele ISO pentru a indeplini nevoile clientilor nostri. Trebuie sa folosim orice resurse sunt disponibile pentru a face acest lucru, iar timpul sa o facem este chiar acum.”
“In anii care vor veni, sper ca oamenii sa poata fi in stare sa indice aceasta Adunare Generala ca pe un punct de cotitura care a marcat acele vremuri cand ISO a actionat decisiv pentru a rezolva provocarile globale si pentru a indeplini misiunea si viziunea acestei organizatii.”
La cea de-a 34-a Adunare Generala ISO participa 340 de delegati din 112 tari membre ISO si 10 organizatii internationale sau regionale. Punctele principale de pe agenda includ beneficiile economice ale standardelor si comunicarea acestora prin noile medii.
Adunarea in sine se desfasoara intre 21 si 23 septembrie, cu o sesiune deschisa speciala de o zi, pe 22 septembrie, dedicata discutarii cu reprezentati din industria indiana a subiectului “Industria si standardele – Incurajarea inovatiei si construirea avantajelor competitive”. Programul complet ISO se intinde pe o saptamana, cu intalniri care trateaza managementul si cu o sesiune de o zi si jumatate dedica special tarilor in curs de dezvoltare, care alcatuiesc doua treimi din componenta membrilor ISO. (sursa: www.iso.org)