Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 23932 / 2009, Norme de siguranta antiincendiu

Consultanta si certificare ISO 23932 : 2009, un standard pentru norme de siguranta antiincendiu

Noul standard ISO privind proiectrea cladirilor impotriva incendiilor va ajuta la salvarea vietilor si la reducerea costurilor.

Un nou standard ISO 23932 privind proiectarea cladirilor impotriva actiunii focului va ajuta la salvarea de vieti, la reducerea costurilor datorate daunelor de incendiu si la crearea de economii substantiale prin design imbunatatit antiincendiu.

Standardul ISO 23932:2009, Norme de siguranta antiincendiu – Principii generale, prevede principiile generale pentru o metodologie performanta folosita de inginerii proiectanti in vederea evaluarii sigurantei la foc pentru cladirile noi sau existente.

Siguranta la foc se determina prin intermediul unei abordari bazate pe evaluarea riscurilor si a cunostintelor legate de comportamentul focului si al oamenilor precum si a consecintelor acestui comportament cu implicatii asupra sigurantei proprietatilor si a mediului.

Standardul ofera o imagine de ansamblu legata de analiza proiectarii in siguranta si a modului de evaluare a riscurilor, cu trimiteri catre alte standarde inrudite, deja publicate sau inca in dezvoltare.

Principiile de baza din cadrul acestui standard international acopera orice fenomen asociat cu focul ( raspandirea focului, gazele fierbinti, circulatia focului, comportamentul structurilor etc ) in vederea atingerii unor obiective.

Obiectivele ISO 23932

• Siguranta vietii
• Protejarea proprietatilor
• Continuitatea operatiilor
• Protectia mediului
• Conservarea patrimoniului.

In plus, aceste principii de baza pot fi aplicate la toate configuratiile mediului construit – constructii, sisteme de transport si instalatii industriale.

Documentul este indicat mai ales pentru cercetatorii din domeniul sigurantei la foc si a ingininerilor proiectanti care trebuie sa inteleaga profund standardele dezvoltate de comitetul tehnic ISO/TC 92, Siguranta la foc, Subcomitetul SC4, Norme de siguranta antiincendiu; este, de asemenea, un instrument practic pentru inginerii pirotehnisti.

Joël Kruppa, presedintele ISO TC 92/SC 4, comenteaza:
“Scopul nostru este de a furniza documentatie legata de prevenirea actiunii focului pentru o proiectare performanta si pentru :

• Imbunatatirea proiectarii tehnice si a metodelor de evaluare pentru verificarea atingerii nivelurilor de siguranta antiincendiu
• Dezvoltarea durabila, cu o abordare mai adecvata decât reglementarea normativa
• Standardizarea modelelor de verificare si validare sau a altor metode de evaluare
• Elaborarea documente de orientare pentru dezvoltarea celor mai bune practici ingineresti. ”

SC 4 completeaza domeniul de aplicare al ISO / TC 92 si reflecta importanta crescânda a ingineriei prioectarii sigurantei antiincendiu.

Siguranta acopera locul de munca, sanatatea si problemele de mediu. (sursa: www.iso.org)

› ISO 23932 / 2009, Norme de siguranta antiincendiu