Home > Stiri EXTERNE > Atelier privind siguranta alimentelor conf. ISO 22000

Cultivatorii de ceai urmeaza programe de formare privind siguranta alimentelor conform ISO 22000

30 august 2011, Rwanda. Intr-o incercare de a creste calitatea exporturilor de ceai la standarde internationale, cultivatorii de ceai au inceput ieri un atelier de formare de trei zile privind sistemele de management al sigurantei alimentelor, care fac parte din certificarea ISO 22000, alaturi de intregul lant valoric al ceaiului.

ISO 22000 este un standard international care se ocupa de siguranta alimentelor. In prezent, la nivel national, numai trei dintre cele unsprezece plantatii de ceai ating acest standard al sigurantei alimentelor.

Programul de formare este organizat de East African Tea Trade Association (EATTA), in colaborare cu Rwanda National Agricultural and Export Promotion Board (NAEB) si este finantat de TradeMark East Africa. Formarea intentioneaza sa expuna cunostintele si abilitatile practice referitoare la sistemul de management al sigurantei alimentelor, ca si principiile, procesele si tehnicile folosite in analiza si gestionarea riscurilor de siguranta a alimentelor.

“Aceasta formare va creste competitivitatea la export a ceaiului din Rwanda pe pietele regionale si internationale prin exportarea de ceai de o mai buna calitate, care indeplineste cerintele de gust si de minima siguranta alimentara ale consumatorilor,” a declarat John Bosco Kalisa, reprezentantul NAEB insarcinat cu sectorul privat si cu organizatiile societatii civile.

“Producerea de ceai mai bun calitativ va asigura, la randul sau, un nivel de toleranta sporit pentru producatorii de ceai, atat pentru cultivatorii la scara mica, cat si pentru plantatiile de ceai,” a adaugat Kalisa.

Atelierul reuneste 30 de jucatori importanti din lantul de producere a ceaiului, incluzand aici comercianti de ceai, prelucratori, ingineri, contabili si directori de resurse umane provenind din opt companii importante de prelucrare a ceaiului din Rwanda, si anume: Sorwathe, Nyabihu, Pfundaand Rubaya, Shagasha, Mulindi, Nshili Kivu si Gisakura.

Se asteapta ca aceasta formare sa aduca cresteri ale exporturilor de ceai prin reducerea barierelor care impiedica libera circulatie a bunurilor si serviciilor in regiune, promovand rolul sectorului privat si al societatii civile in influentarea eficienta a politicilor si practicilor de crestere comerciala.

“Ne straduim sa amelioram abilitatile exportatorilor nostri de ceai pentru a fi in conformitate cu noile cerinte. Acestea trebuie cunoscute si aplicate de toti cei implicati in lantul valoric al ceaiului,” a mai remarcat Kalisa. sursa: http://allafrica.com

› Atelier privind siguranta alimentelor conf. ISO 22000