Home > Articole ISO > Increderea mondiala in standardele internationale ISO

Revista ISO scoate in evidenta increderea mondiala in standardele internationale ISO

1 septembrie 2011. Intr-o era a globalizarii economice, a dezvoltarii rapide a tehnologiilor informatiei si comunicatiilor, a cresterii mobilitatii personale, a sentimentelor de nesiguranta si a provocarii de a infrunta tot felul de riscuri, cum am putea ramane increzatori? Standardele internationale sunt esentiale pentru crearea increderii la nivel mondial.

Editia din septembrie a revistei ISO Focus+ scoate in evidenta maniera in care standardele ISO ajuta la crearea increderii in produse, in servicii si in comertul global. Articolele acopera o gama de probleme, de la evaluarea conformitatii si energie, pana la sanatate si siguranta, ilustrand si sprijinind tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Standardelor, sarbatorita pe 14 octombrie, care este dedicata standardelor internationale si increderii mondiale.

Cei trei lideri ai celor trei principale organizatii internationale de standardizare, dr. Klaus Wucherer, presedintele IEC, dr. Boris Aleshin, presedintele ISO, si dr. Hamadoun Touré, secretarul general ITU, declara in mesajul lor cu ocazia Zilei Mondiale a Standardelor 2011: “Ne asteptam ca atunci cand ridicam receptorul sa fim capabili sa ne conectam instantaneu la orice alt telefon de pe planeta. Ne asteptam sa ne putem conecta la internet si sa ni se ofere stiri si informatii… instantaneu. Cand ne imbolnavim, ne bazam pe echipamentul medical folosit pentru a ne trata. Cand ne conducem masinile, avem incredere ca motorul, directia si franele, ca si sistemele de siguranta pentru copii, sunt de incredere. Ne asteptam sa fim protejati impotriva caderilor de curent si a efectelor daunatoare ale poluarii. Standardele internationale ne ofera aceasta incredere la nivel mondial.”

In editia din septembrie, o abundenta de articole arata cum increderea globala in produse si servicii este construita pe baza standardelor internationale in diverse domenii. De exemplu, in sectorul international de constructii, standardele ISO ofera instrumentele practice pentru a da incredere in rezultatele achizitiilor.

Certificarea personalului bazata pe standardele internationale inlesneste mobilitatea fortei de munca si eficienta pe piata.

Energia este un alt sector in care increderea globala este vitala. Comitetul tehnic ISO/TC 85, Energia nucleara, tehnologiile nucleare si protectia radiologica, scoate in evidenta cum poate construi sau reconstrui ISO increderea in imbunatatirea continua a activitatilor nucleare.

Standardele internationale pentru metrologie asigura cantariri si masuratori precise si incurajeaza dezvoltarea comertului mondial intr-o societate moderna.

Riscurile sunt inevitabile. Cea mai mare provocare sau cel mai mare risc care afecteaza dobandirea increderii este efectul nesigurantei. ISO dezvolta standarde internationale care vizeaza construirea increderii globale si daramarea barierelor comerciale. Un standard remarcabil este ISO 31000:2009, Managementul riscului – Principii si linii directoare, intregit de Ghidul ISO 73:2009, Managementul riscului – Vocabular, care ofera ofera o solutie pentru aceste provocari.

Standardele ISO ofera incredere si in legatura cu problemele de sanatate si de siguranta. De exemplu, ISO/TC 127, Masini de terasament, dezvolta standarde care pot ajuta la obtinerea de “zero vatamari” ale operatorilor de masini si a oamenilor care lucreaza pe santiere, oferind, in acest mod, incredere globala.
Aceasta editie prezinta si un interviu exclusiv cu Thomas Weber, membru al consiliului de administratie al Daimler AG, care vorbeste despre valoarea standardelor internationale: “Adoptarea timpurie a standardelor recunoscute international serveste la stabilirea conditiilor pentru reglementari uniforme si pentru o dezvoltare tehnologica eficienta. Aceasta nu numai ca ingaduie investitiilor sa fie planificate, ci ofera si un fundament pentru competitia globala si pentru inovatii bine gandite. “

Editia electronica a revistei ISO Focus+ este disponibila spre consultare si descarcare gratuita de pe site-ul ISO la adresa www.iso.org/isofocus+. Pentru cei care isi doresc sa primeasca o editie pe hartie a ISO Focus+, este disponibil un abonament anual de 38 de franci elvetieni. (iso.org)

› Increderea mondiala in standardele internationale ISO