Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 14470:2011 pentru Iradierea alimentelor

Noul standard ISO 14470 aduce un plus de siguranta procesului de iradiere a alimentelor

26 ianuarie 2012. Un nou standard, ISO 14470, ofera cerinte de ultima ora pentru iradierea alimentelor, folosita in mod obisnuit pentru imbunatatirea calitatii si sigurantei prelucrarii alimentelor. De acest standard vor beneficia producatorii, companiile care se ocupa de iradieri, organismele de reglementare, clientii si, in ultima instanta, consumatorii.

ISO 14470:2011, Iradierea alimentelor – Cerinte pentru dezvoltarea, validarea si controlul de rutina al procesului de iradiere utilizand radiatii ionizante pentru tratarea alimentelor, nu numai ca pune la dispozitie aceste cerinte, ci si indrumari pentru a le indeplini.

Iradierea alimentelor este procesul prin care alimentele sunt expuse radiatiilor ionizante cu scopul de a le imbunatati siguranta si calitatea. Procesul este destinat a fi folosit numai pentru alimentele care au fost produse urmand principiile celor mai bune practici de productie. Iradierea alimentelor poate fi folosita in scopuri diferite, printre care se numara controlul microorganismelor patogene si al parazitilor, reducerea numarului de microorganisme de alterare, inhibarea germinarii bulbilor, tuberculilor si radacinilor, prelungirea termenului de valabilitate a produselor si tratamentul fitosanitar.

Principalele obiective ale standardului ISO 14470:2011 sunt urmatoarele:

• Sa ofere cerinte pentru iradierea alimentelor in conformitate cu standardele si practicile actuale;
• Sa ofere indrumari pentru un acord tehnic intre clienti si companiile care se ocupa de iradieri;
• Sa elaboreze un sistem de documentare in sprijinul controalelor efectuate asupra procesului de iradiere a alimentelor.

Mariana Funes si Noelia Antonuccio, cele doua sefe de proiect ale comitetului care a dezvoltat standardul, au comentat:

“ISO 14470 va contribui la cresterea increderii si a transparentei diverselor parti interesate care isi desfasoara activitatea in sectorul alimentar si va ajuta organismele de reglementare si pe reprezentantii consumatorilor prin informatii imbunatatite despre produse, dand posibilitatea unor alegeri mai bune.”

Standardul ISO 14470:2011, Iradierea alimentelor – Cerinte pentru dezvoltarea, validarea si controlul de rutina al procesului de iradiere utilizand radiatii ionizante pentru tratarea alimentelor a fost dezvoltat de Comitetul Tehnic ISO/TC 34, Produse alimentare. El este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania), mai putand fi obtinut si direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 98 de franci elvetieni, vizitand magazinul online ISO sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)

› ISO 14470:2011 pentru Iradierea alimentelor