Home > Stiri EXTERNE > ISO Focus+ Ianuarie pune accent pe sustenabilitate

25 ianuarie 2012. Tema editiei din ianuarie a ISO Focus+, revista ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) o constituie modul in care standardele ISO sprijina dezvoltarea si contribuie la actiunile sustenabile.

Revista scoate in evidenta activitatile deja intreprinse de ISO pentru dezvoltarea standardelor adresate mediului de afaceri si sferei guvernamentale, ca si producatorilor si consumatorilor, expunand lucrarile in curs de desfasurare in domeniul dezvoltarii durabile.

Alegerea sustenabilitatii ca tema principala a revistei marcheaza perioada de dinaintea conferintei Rio+20 din iunie 2012, care reprezinta cea de-a 20-a aniversare a Conferintei Natiunilor Unite privind Mediul si Dezvoltarea (UNCED), cunoscuta si ca “Summitul Pamantului”.

De atunci, importanta sustenabilitatii a crescut, iar standardele internationale cum sunt cele dezvoltate de ISO deschid calea catre o lume mai sustenabila.

Mediu, economie, societate – portofoliul actual ISO de peste 19 000 de standarde pune la dispozitie solutii pentru toate cele trei dimensiuni ale dezvoltarii durabile.

Aceasta editie a ISO Focus+ ofera exemple despre cum lucreaza ISO cu o gama larga de parti interesate, atat din sectorul privat, cat si din cel public. Mai putem citi in revista articole scrise de patru conducatori ai unor cunoscute organizatii internationale, care ilustreaza modul in care standardele ISO servesc drept unelte practice pentru obtinerea de beneficii in toate cele trei dimensiuni.

Dintre articole, unul se concentreaza asupra standardul ISO 26000, care ofera indrumari asupra responsabilitatii sociale si arata modul in care standardul a devenit, la numai un an de la publicarea sa, una dintre initiativele cele mai importante si mai acceptate pe scara larga in domeniu.

In alt articol, presedintii comitetelor tehnice care dezvolta standarde in sectoare ca cel maritim, al constuctiilor, al maselor plastice si al masinilor de terasament explica modul in care standardele ISO schimba lucrurile in bine prin incorporarea considerentelor privind sustenabilitatea.

Revista mai prezinta si un interviu exclusiv cu dr. Wolfgang Grosse Entrup, seful departamentului de mediu si sustenabilitate din cadrul Bayer, AG., care explica modul in care standardele internationale ajuta Bayer in angajamentul sau fata de dezvoltarea durabila: ”Standardele ISO sunt esentiale pentru inregistrarea indicatorilor comparabili de performanta in unele zone individuale ale sustenabilitatii. Plecand de aici, suntem capabili sa identificam potentialele imbunatatiri pe care le putem implementa ulterior.”

Provocarile globale legate de sustenabilitate pot fi rezolvate printr-o combinatie intre perceptia consumatorilor, politicile publice si angajamentul guvernamental. Editia din ianuarie a revistei ISO Focus+ ofera o perspectiva cuprinzatoare asupra activitatilor prin care ISO ajuta comunitatea mondiala sa progreseze in directia dezvoltarii durabile. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)

› ISO Focus+ Ianuarie pune accent pe sustenabilitate