Home > Articole ISO > Parcursul ISO referitor la sustenabilitate

Parcursul ISO referitor la sustenabilitate de la Summitul Pamantului la Rio+20

ISO a lansat de curand o noua brosura ca pas pregatitor pentru summitul dezvoltarii durabile Rio+20 din 2012, despre modul in care standardele internationale ISO, dezvoltate prin puterea acordurilor dintre partile interesate provenind din mediul de afaceri, mediul guvernamental si societate, au oferit instrumente pentru transpunerea dorintei globale de sustenabilitate (exprimate cu ocazia Summitului Pamantului din 1992) in actiuni practice prin care se obtin rezultate pozitive.

Brosura este intitulata:

Rio+20. Faurind actiuni din acorduri – Cum transpun standardele ISO bunele intentii privind sustenabilitatea in rezultate concrete

Ea ofera o privire de ansamblu depre cum portofoliul actual ISO, alcatuit din peste 18600 de standarde, furnizeaza solutii in toate cele trei dimensiuni ale dezvoltarii durabile – mediu, economie si societate.

Brosura explica faptul ca standardele ISO sunt atat de eficiente deoarece ele ofera o platforma apolitica, nepartinitoare, pe baza careia standardele sunt dezvoltate prin procese deschise, transparente, de reprezentanti ai oamenilor care au nevoie de ele, care le implementeaza si sunt afectati de ele – si care pot analiza si imbunatati continuu rezultale implementarii lor.

Acordurile la care se ajunge in cadrul unor evenimente ca Summitul Pamantului sau apropiatul Rio+20 la nivel interguvernamental, intre sectoarele public si privat pe de o parte si societatea civila de pe alta parte, necesita in continuare transpunerea in masuri practice care pot fi implementate in intreaga lume.

In brosura se precizeaza: “ISO este locul unde experti reprezentanti ai acestor categorii de parti interesate lucreaza impreuna pentru a dezvolta standarde relevante pe plan global, care ofera raspunsuri concrete pentru abordarea provocarilor pe care le infrunta comunitatea internationala.”

“ISO este locul unde oameni din intreaga lume, care vor sa schimbe lucrurile in mod pozitiv, se alatura de aceeasi parte a baricadei si se straduie sa faureasca instrumente pentru transformarea acordurilor globale si a hotararii lor in actiuni globale.”

Brosura ofera o descriere succinta a ISO si a modului sau de functionare, ca si exemple concrete despre realizarile comunitatii internationale, care va fi reprezentata la Rio+20, lucrand in cadrul sistemului ISO. Exemplele ilustreaza maniera in care standardele ISO servesc drept instrumente in toate cele trei dimensiuni ale dezvoltarii durabile.

Exemplele includ urmatoarele:
• In ceea ce priveste mediul inconjurator, familia de standarde ISO 14000 pentru managementul mediului, care transpune in fapte concrete angajamentul ISO de a sprijini obiectivul de dezvoltare durabila discutat la primul Summit al Pamantului;
• Standardele ISO 14064:2006 si ISO 14065:2007 care ofera un cadru agreat international pentru masurarea emisiilor de gaze cu efecte de sera si verificarea afirmatiilor facute despre acestea;
• Peste 650 de standarde internationale pentru monitorizarea unor aspecte cum ar fi calitatea aerului, apei, solului si radiatiile nucleare. Aceste standarde reprezinta instrumente care pun la dispozitia mediului de afaceri si guvernamental date stiintifice valide despre efectele asupra mediului ale activitatilor economice. Ele pot fi folosite si ca fundament tehnic pentru reglementarile legate de mediu;
• Alte lucrari privind mediul includ standarde pentru proiectarea cladirilor sau renovarea celor existente, vizand imbunatatirea eficientei energetice;
• In ceea ce priveste economia, standardele ISO ofera solutii si aduc beneficii aproape tuturor sectoarelor de activitate, inclusiv agriculturii, constructiilor, ingineriei mecanice, fabricarii de produse, distributiei, transporturilor, ingrijirii sanatatii, tehnologiei informatiei si comunicatiilor, sectorului alimentar, sectorului apelor, mediului, energiei, managementului calitatii, evaluarii conformitatii si serviciilor;
• In ceea ce priveste societatea, standardele ISO ajuta guvernele, societatea civila si mediul de afaceri sa isi transforme aspiratiile sociale, ca cele privind responsabilitatea sociala, sanatatea, siguranta alimentelor si a apei, in realizari concrete. Procedand astfel, ele sprijina Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului definite de Natiunile Unite.

Brosura Rio+20. Faurind actiuni din acorduri – Cum transpun standardele ISO bunele intentii privind sustenabilitatea in rezultate concrete, publicata in engleza si in franceza, este disponibila gratuit la Secretariatul central ISO sau poate fi obtinuta de la institutele nationale membre ISO. Brosura poate fi si descarcata in format PDF de pe site-ul ISO, la adresa http://www.iso.org/iso/rio_20_forging_action_with_agreement.pdf. (dupa un comunicat de presa al iso.org)

› Parcursul ISO referitor la sustenabilitate