Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 20712 – Steagurile de siguranta de pe plaja, indicatoarele din apa pt. evitatarea accidentelor

Certificare ISO 20712 – un nou standard ISO despre steagurile de siguranta de pe plaja si indicatoarele din apa pentru evitatarea accidentelor din timpul verii

In timpul verii, deseori ne petrecem timpul pe plaja sau în parcuri acvatice, si indiferent ca este vorba de mare, lac sau piscina, mediul acvatic poate fi riscant în special atunci când conditiile climatice sau acvatice sunt nefavorabile.

Atat indicatoarele de siguranta din apa cat si steagurile de pe plaja pot fi de mare ajutor în avertizarea oamenilor asupra pericolelor Fireste ca aceste indicatoare si steaguri trebuie sa fie intelese de catre toata lumea.

Noul standard ISO 20712 raspunde necesitatii de standardizare a unui sistem de siguranta legat de activitatea acvatica si care se bazeaza cât mai putin pe utilizarea cuvintelor.

O dezvoltare continua în comertul international si in turism necesita o metoda comuna de a comunica informatii de siguranta la nivel international, iar lipsa de standardizare poate conduce la confuzie si poate provoca prejudicii si chiar moartea.

Consultanta ISO 20712 raspunde nevoii unei abordari armonizate international.

Standardul, care a fost dezvoltat în strânsa colaborare cu Federatia Internationala de Salvare a Vietii (ILS) cat si cu alti experti din domeniu, consta din trei parti:

ISO 20712-1:2008, Indicatoare de siguranta din apa si steaguri de pe plaja – Specificatii pentru indicatoarele de siguranta din apa folosite la locurile de munca si in zonele publice, este destinat utilizarii de catre proprietarii si operatorii de medii acvatice si de catre producatorii de echipamente si indicatoare. Indicatoarele sunt clasificate in functie de rolul lor:

• mijloace de salvare si indicatoare pentru echipamente de salvare
• semne obligatorii de actiune
• semne de interdictie
• semne de avertizare

Forma si culoarea indicatoarelor de securitate, împreuna cu simbolurile grafice corespunzatoare, sunt stabilite de catre ISO 3864-1 si ISO 3864-3, respectiv, standardele privind principiile de design pentru indicatoarele de securitate .

ISO 20712-2:2007, Indicatoare de siguranta din apa si steaguri de pe plaja – Specificatii pentru setagurile de pe plaja – culoarea, forma, semnificatia si performanta, indica cerintele pentru forma si culoarea steagurilor de pe plaja si este utilizat pentru a furniza informatii cu privire la conditiile de apa si de vant cat alte conditii de risc si pentru a indica locurile unde se poate practica innotul cat si alte zone de practicare a celorlalte activitati acvatice si numai cand salvamarii sunt la datorie.

ISO 20712-3, Indicatoare de siguranta din apa si steaguri de pe plaja – Ghid de utilizare reflecta bunele practici în utilizarea indicatoarilor de siguranta cat si steagurilor de pe plaja.

Standardul contine de asemenea o sectiune care acopera nevoia de indicatoare pentru zonele cu risc de tsunami.

A treia parte va fi publicata în urmatoarele luni.

ISO 20712-1:2008 si ISO 20712-2:2007 au fost elaborate de comitetul tehnic ISO 145, simboluri grafice, subcomisia 2, Identificarea securitatii, semne, forme, culori si simboluri.

› ISO 20712 – Steagurile de siguranta de pe plaja, indicatoarele din apa pt. evitatarea accidentelor