Home > Noi STANDARDE ISO > Standard ISO 32000 – 1 pentru PDF

Formatul PDF devine standard ISO (certificare ISO 32000)

Format de Document Portabil (PDF), cu siguranta una dintre cele mai frecvent folosite formate de documente electronice, este acum accesibil ca si standard international ISO – ISO 32000-1.

Aceasta schimbare urmeaza o decizie a Adobe Systems Incorporated, dezvoltatorul si proprietarul drepturilor de autor al formatului, renuntand la control in favoarea ISO, a carui sarcina este sa publice specificatiile versiunii curente (1.7), sa actualizeze si sa dezvolte versiunile viitoare.

“Prin lansarea specificatiilor PDF complete pentru standardizarea ISO, consolidam angajamentul nostru spre deschidere”, afirma Kevin Lynch, Technology Officer Chief la Adobe. “Cererea in crestere a guvernelor si organizatiilor pentru cele mai deschise formate, întretinerea specificatiilor PDF de catre un organism extern va contribui la inovatia si extinderea unui ecosistem PDF bogat care a evoluat în ultimii 15 de ani. ”

PDF, un format digital utilizat pentru a reprezenta documente electronic, permite utilizatorilor sa faca schimb si sa vizualizeze mai usor si mai fiabil documentele, independent de mediul în care sunt create, vizualizate si printate, pastrându-si în acelasi timp continutul si aspectul .

Prin cresterea exploziva a Internetului, PDF a devenit una dintre cele mai comune formate pentru transmiterea documentelor, utilizate pe scara larga în toate contextele profesionale si personale.

Formatul PDF permite, prin consultanta ISO 32000:

• pastrarea fidelitatii documentului independent de platforma sau de dispozitiv
• fuzionarea continutului provenit din mai multe surse
• editarea de documente, utilizând mai multe platforme
• semnaturile digitale pentru autenticitate
• securitatea si posibilitatea de a pastra controlul asupra continutului
• accesibilitatea continutului pentru persoanele cu handicap
• extragerea si refolosirea continutului pentru a fi utilizat sub alte formate de fisiere
• colectarea de date si integrarea acestora in sisteme de afaceri, utilizând formularele PDF.

Marile corporatii, agentiile guvernamentale si institutiile de învatamânt, utilizeaza PDF pentru a-si eficientiza operatiunile prin inlocuirea documentatiei pe format hârtie cu cea in format electronic.

Deja peste 2000 de dezvoltatori PDF folosesc acest standard pentru produsele lor si peste un miliard de fisiere sunt în format PDF.

Secretarul general al ISO, Alan Bryden spune: “Ca standard ISO, ne putem asigura ca aceast util si popular format este pus la dispozitia tuturor partilor interesate.

De standardul ISO 32000-1 vor beneficia atât dezvoltatorii de software cat si utilizatorii, prin încurajarea înmultirii si diseminarii unei tehnologii comune care intrece sistemele si este proiectat pentru a supravietui pe termen lung. ”

Noul standard, ISO 32000-1, managementul documentelor – Un format de document portabil – Partea 1: PDF 1.7, se bazeaza pe versiunea PDF 1.7 dezvoltat de Adobe.

Acest standard international furnizeaza informatii esentiale necesare dezvoltatorilor de software care creeaza fisiere PDF, programelor care citesc fisiere existente PDF si interpreteaza continutul lor pentru afisare si interactiune, si produse PDF care citesc si / sau a scriu fisiere PDF pentru o varietate de alte scopuri.

Versiunile viitoare ale formatului vor fi publicate ulterior ca parti ale standardului ISO de catre subcomisia care se ocupa de întretinerea si dezvoltarea sa (SC 2, probleme de aplicatie, de comitetul tehnic ISO, ISO / TC 171, aplicatii de management al documentelor).

› Standard ISO 32000 – 1 pentru PDF