PAS 223 – un nou standard global pentru impachetare care va creste siguranta alimentelor
1 iulie 2011. Institutul Britanic de Standardizare (British Standards Institution – BSI) a lansat un nou standard pentru a corela sistemele sigurantei alimentare intre producatorii de alimente si ambalajele pe care acestia le folosesc pentru impachetarea produselor lor.
PAS 223 – Programe preliminare si cerinte de proiectare pentru siguranta alimentelor in fabricarea si furnizarea de ambalaje alimentare – ofera o metodologie comuna la nivel international pentru dezvoltarea unui program preliminar pentru siguranta impachetarii alimentelor si bauturilor. PAS 223 isi doreste sa adauge un element de consistenta in cadrul practicilor din industria globala a ambalajelor. Acesta ar putea sa si reduca potential costurile auxiliare ale fabricantilor de ambalaje care adera la standard si sa ajute la o mai buna concordanta intre activitatile de impachetare si cerintele clientilor.
Dezvoltarea acestui standard a fost sponsorizata de SSAFE (Safe Supply of Affordable Food Everywhere), prin intermediul unui grup director, alcatuit din companii de varf din domeniul fabricarii de ambalaje si de alimente. Acordul international a inclus renumiti fabricanti de ambalaje, ca Alpla, Amcor, Owens-Illinois, Rexam si Tetra Pak, ca si nume recunoscute international in industria alimentara, ca Danone, Coca-Cola Co., Nestlé, Kraft Foods si Unilever.
Dezvoltat de industrie pentru industrie, noul standard va prezenta un interes special pentru fabricantii de ambalaje pentru alimente si bauturi din intreaga lume, ca si pentru organismele de certificare si pentru autoritatile publice.
“Lucrand in stransa legatura cu unii dintre cei mai importanti fabricanti de alimente, bauturi si ambalaje, BSI a dezvoltat o serie de cerinte preliminare care vor ajuta la reducerea riscului de accidente ale sigurantei alimentare de-a lungul lantului de aprovizionare,” a spus Mike Low, director BSI.
“Recunoastem nevoia de a aborda lantul de aprovizionare de la un capat la altul in ceea ce priveste siguranta alimentelor,” a spus Neil Marshall, director al calitatii globale si al sigurantei alimentare la Coca-Cola Co. si sef de proiect al noului standard PAS 223. “Este de o importanta vitala ca riscurile legate de impachetare sa fie gestionate si reduse folosind aceeasi abordare bazata pe fapte stiintifice pe care o folosim in privinta ingredientelor si a proceselor de fabricatie.”
In contextul recentelor evenimente legate de alimente care au inspaimantat tari ca Germania si China, numeroase organizatii se folosesc de standardul global ISO 22000 pentru sistemele de management al sigurantei alimentare pentru a-si gestiona riscurile alimentare.
PAS 223 este in acord cu ISO 22000 pentru siguranta alimentara, a carui implementare o sprijina, fixand cerinte specifice privind dezvoltarea si implementarea programelor preliminare in fabricarea ambalajelor destinate alimentelor si bauturilor. PAS 223 este in acord si cu noile indrumari ale Initiativei Globale pentru Siguranta Alimentelor (Global Food Safety Initiative – GFSI) in ceea ce priveste certificarea ambalajelor alimentare.
“PAS 223 reprezinta inca un pas in directia cea buna, care ajuta industria alimentelor sa implementeze ISO 22000,” a adaugat Mike Low. Pentru informatii despre PAS 223 sau despre managementul sigurantei alimentelor, vizitati http://shop.bsigroup.com/pas223. sursa: www.packagingdigest.com