Home > Noi STANDARDE ISO > ISO/PC 248, Criterii de durabilitate legate de bioenergie

Standard ISO pentru cresterea durabilitatii bioenergiei

ISO va dezvolta un standard international de calitate pentru a aborda problemele de sustenabilitate legate de bioenergie.

Standardul va fi elaborat de un nou comitet de proiect ISO, ISO/PC 248, Criterii de durabilitate legate de bioenergie.

ISO / PC 248 va reuni expertiza internationala si cele mai bune practici din domeniu pentru a discuta aspectele sociale, economice si de mediu ale productiei, lantului de aprovizionare si a folosirii bioenergiei, alaturi de identificarea criteriilor care ar putea avea un caracter ecologic distructiv sau agresiv la nivelul perceptiei sociale.

Decizia de a dezvolta standardul ISO raspunde interesului international in crestere in materie de bioenergie, precum si lipsei actuale de criterii de durabilitate armonizate la nivel global.

Deja un numar de 29 de tari sunt implicate in calitate de participanti sau observatori, inclusiv cele cu piete semnificative, cum ar fi China si SUA. Brazilia (membru ISO ABNT) si Germania (membru ISO DIN) vor asigura secretariatul si conducerea comisiei impreuna.

Este de asteptat ca viitorul standard international de calitate sa fie un instrument-cheie in sprijinirea guvernelor pentru a indeplini obiectivele lor cu privire la combustibilii alternativi.

Deja o serie de initiative internationale solicita propriilor semnatari sa gaseasca modalitati de a inlocui combustibilii fosili si in acest sens bioenergia a fost identificata ca fiind o sursa de combustibil alternativ cu potential ridicat.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat in cadrul celei de-a 9 a conferinte:

“Avem nevoie in mod clar de biomasa ca sursa de energie regenerabila. Nu putem continua fara contributia hotaratoare la protectia climatului si a mediului realizata de biomasa produsa in mod durabil si ecologic. Dar trebie sa ne asiguram ca nu exista nici un conflict de interese”.

Viitorul standard (ISO 13065) ar trebui sa aduca o contributie importanta la acest obiectiv global ajutand, de exemplu, la evitarea barierelor tehnice in calea comertului cu bioenergie.

ISO 13065 va difuza know-how-ul tehnic si va stimula ridicarea standardelor de calitate prin continua stimulare a cercetarii in domeniu.

In plus fata de rezolvarea problemelor sociale si de mediu, standardul va face bioenergia mai competitiva, in beneficiul atat al pietelor nationale cat si al celor internationale.

ISO 13065 va fi deosebit de valoros in sprijinirea producatorilor din cadrul tarilor in curs de dezvoltare, prin cresterea competitivitatii. ISO / PC 248 va avea prima sa sedinta in luna aprilie 2010. (www.iso.org)

› ISO/PC 248, Criterii de durabilitate legate de bioenergie