Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 15830 / 2005 WorldSID, Teste de coliziune auto

ISO a publicat WorldSID: cel mai inteligent manechin pentru teste de coliziune, pentru imbunatatirea design-ului autovehiculelor si cresterea sigurantei pasagerilor

O noua serie de standarde ISO este de acum disponibila, pentru a furniza industriei auto cel mai avansat test de siguranta umana pentru imbunatatirea design-ului autovehiculelor si cresterea sigurantei pasagerilor.
Noul test de siguranta, cunoscut sub numele de WorldSID (World Side Impact Dummy), a fost dezvoltat pentru a permite existenta unui singur si universal acceptat sistem de testare, de a fi folosit pentru testarea impactului lateral in cadrul oricaror reglementari la nivel mondial.

Pentru a asigura faptul ca WorldSID este disponibil pentru intreaga comunitate umana la nivel mondial, detaliile de design au fost documentate in standardul ISO 15830:2005, care consista in 4 parti sub titlul general de “Specificatii de design si siguranta pentru impactul lateral”.
Documentatia, care consista in aproape 500 de pagini si 400 desene de fabricare si fisiere CAD, include toate detaliile de design, specificatii ale materialelor si standarde de performanta cerute pentru fabricarea WorldSID.

Conceput de sute de ingineri si oameni de stiinta din peste 45 de organizatii din Europa, Asia de Pacific si din America si avand peste 1000 de teste efectuate, WorldSID reprezinta un salt major in armonizarea mondiala a protectiei ocupantilor autovehiculelor la impactul lateral.

Dezvoltat de comitetul tehnic ISO, ISO/TC 22 Vehicule de strada, subcomitetul SC 12, Sisteme de siguranta pasiva la impact, grupul de lucru WG 5, suita de standarde este si rezultatul avansarii recente in domeniul microcircuitelor si sistemelor electronice miniaturizate, care ofera inginerului de teste o gama larga de senzori si intrumente de inregistrare a datelor.

Cei 224 senzori WorldSID captureaza date de mai mult de 10 000 de ori pe secunda si stocheaza informatia in memorii speciale aflate inauntrul manechinului de teste, facand astfel din WorldSID cel mai avansat (si probabil cel mai “destept”) sistem de testare a sigurantei la impact din lume.

Primul proiect de acest gen a fost fondat de consortiul mondial la un cost de 14 milioane dolari si a fost realizat de Grupul ISO WorldSID format din experti din industrii si guverne din 3 grupuri de regiuni: Europa, Asia de Pacific si America.

ISO 15830-1:2005 costa 188 franci suedezi, ISO 15830-2 costa 136 franci suedezi, ISO 15830-3 costa 136 franci suedezi, ISO 15830-4 costa 200 franci suedezi.

Standardele sunt disponibile prin institutele membrilor nationali ISO si prin Secretariatul Central ISO.

› ISO 15830 / 2005 WorldSID, Teste de coliziune auto