Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 20252, Standard pentru cercetare de piata

Standard international ISO pentru industria de cercetare de piata

Ce reprezinta o cercetare de piata? acum reprezinta o industrie globala si comertul in acest domeniu va fi facilitat de ISO 20252 care standardizeaza cerintele pentru o cercetare de piata globala, incurajand consistenta si transparenta modului in care inregistrarile sunt facute, si cresterea in rezultatele lor si a celor care furnizeaza aceste rezultate ale cercetarii.

Segmentul business si societatea se bazeaza mult pe cercetare de piata, cu utilizatori ai acesteia care includ companii, institutii guvernamentale, institute de cercetare, asociatii ale consumatorilor, universitati, agentii de marketing si publicitate.
In formele ei variate, fiecare cercetare de piata contribuie la multe aspecte ale vietii moderne, de la produsele si serviciile pe care noi le cumparam pana la modul in care votam si pana la felul in care ne comportam ca si consumatori si ca cetateni.

“ISO 20252:2006 – Piata, opinia si cercetarea sociala – Vocabular si cerinte” aplica principiile ISO ale standardelor pentru managementul calitatii (in special ISO 9000:2000 Sistem de Management al Calitatii – Fundamente si vocabular) pietei, opiniei si cercetarii sociale si armonizeaza, la un nivel international, cerintele variatelor standarde nationale care deja exista in acest sector.

Intentia a fost de a dezvolta un Standard International care traseaza liniile si cerintele referitoare la modul in care studiile referitoare la o cercetare de piata sunt planificate, puse in aplicatie, supervizate si raportate clientilor ca si proiecte finale. De aceea ISO 20252 acopera toate fazele cercetarii de la contactul initial intre client si provider-ul de servicii pana la prezentarea rezultatelor clientului.

ISO 20252 este “opera” comitetului tehnic ISO “ISO/TC 225 – Piata, opinii si cercetare sociala” care a aparut ca raspuns la initiativa EFAMRO (European Federation of Associations of Market Research Organizations) care participa ca o organizatie de legatura intre ESOMAR (World Association of Research Professionals) si WAPOR (World Association for Public Opinion Research).

ISO 20252 va avea un rol vital in ajutarea industriei cercetarii de piata sa-si construiasca si consolideze reputatia pentru o compatibilitate globala, urmarirea si imbunatatirea continua.

ISO 20252 a atras mult interes din partea membrilor ISO, cu urmatoarele tari ca participante: Algeria, Argentina, Australia, Brazil, Bulgaria, Britain, Canada, Republica Ceha, Franta, Germania, Israel, Italia, Japonia, Republica Korea, Mexic, Olanda, Federatia Rusa, Serbia si Montenegru, Africa de Sud, Spania, Suedia si USA. In plus, urmatoarele tari sunt observatori: Austria, Egypt, Iran, Maroc, Romania, Thailanda, Turcia and Uruguay.

› ISO 20252, Standard pentru cercetare de piata