Home > Noi STANDARDE ISO > Un nou standard ISO propus pentru companiile private de securitate

ANSI a anuntat ca ASIS International a propus un nou standard de management al calitatii, comentariile partilor interesate fiind asteptate pana pe 26 octombrie

8 octombrie 2012. ASIS International, unul dintre membrii acreditati dezvoltatori de standarde ai Institutului National American de Standardizare (ANSI – www.ansi.org), a inaintat o propunere privind un nou standard ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare – www.iso.org) avand ca tema managementul calitatii companiilor private de securitate. ANSI a facut acest anunt pe 4 octombrie, declarand data de 26 octombrie drept termen limita pentru trimiterea de comentarii de catre partile interesate lui Steven Cornish, director de politica internationala la ANSI (scornish@ansi.org).

Propunerea urmareste adoptarea standardului national american ANSI/ASIS.PSC.1:2012, Sisteme de management pentru operatiunile companiilor private de securitate – Cerinte si linii directoare, drept standard ISO privind aceste sisteme de management. Standardul pune accentul pe stabilirea unor criterii necesare auditului si pe respectarea legilor locale relevante si a acordurilor internationale privind drepturile omului.

Standardul nu se aplica si companiilor militare, care lucreaza in medii militare si ofera asistenta directa tactica militara.

Comentariile primite de ANSI vor fi prezentate Consiliului ISO din cadrul ANSI impreuna cu pozitia oficiala recomandata de ANSI in privinta acestei propuneri.

ASIS a pregatit un studiu de justificare pentru aceasta propunere, care precizeaza ca cererea si utilizarea companiilor private de securitate este in crestere.

“Clientii nu sunt numai organizatiile guvernamentale (aproximativ 30% din piata), ci si cele neguvernamentale, agentiile de ajutor si dezvoltare, companiile private (in special companiile miniere, de foraj si de extractie) si firmele din industria transportului,” se precizeaza in acest studiu, care mai mentioneaza si ca serviciile private de securitate de toate tipurile si marimile “joaca un rol important in protejarea clientilor din sectorul public, privat si nonprofit care isi desfasoara activitatea in conditii nefavorabile de guvernamant, in care statul de drept a fost subminat din cauza unor evenimente cauzate natural sau de oameni.

Clientii din sectoarele public si privat si ONG-urile au nevoie de o gama larga de servicii oferite de companiile private de securitate in sprijinul eforturilor lor comerciale, umanitare, diplomatice si militare si pentru protejarea altor activitati printre care se numara si reconstruirea infrastructurii.

Domeniul de aplicare si scara la care se desfasoara activitatile companiilor private de securitate includ paza si protectia persoanelor si obiectelor, cum ar convoaiele, unitatile, anumite locatii (protectia fiind asigurata cu sau fara arme) sau orice alte activitati in timpul carora personalul companiilor este obligat sa fie inarmat in timp ce isi indeplineste atributiile.”

Potrivit propunerii inainte de ASIS International, in momentul de fata, ISO nu are un comitet tehnic care sa se ocupe de problemele legate de serviciile private de securitate.

› Un nou standard ISO propus pentru companiile private de securitate