Home > Stiri EXTERNE > Alertele pentru retragerea produselor de pe piata

Ati avut parte de experiente neplacute, cum ar fi craparea unui recipient din sticla in care ati turnat apa fierbinte sau aparitia unui incendiu in urma incarcarii telefonului mobil ? Erorile provenite din procesul de fabricatie sau diferentele dintre diversele reglementari nationale ale fabricantilor pot avea ca efect realizarea de produse care trebuie retrase de pe piata, in caz contrar putand rani consumatorii.

Tinand cont ca din ce in ce mai multe produse realizate in diverse parti ale globului isi fac loc pe rafturile magazinelor este important pentru tarile implicate in acest comert global sa-si armonizeze procedurile si sa disemineze informatiile legate de produsele care necesita a fi retrase de piata, in vederea protejarii consumatorilor, oriunde s-ar gasi ei.

Pentru a sprijini eforturile tarilor pentru atingerea acestui obiectiv, ISO a publicat recent un standard pentru a ajuta organizatiile sa implementeze cele mai bune practici, armonizate global, legate de situatiile aparute in conexiune cu retragerea de pe piata a produselor.

Standardul ISO 10393:2013, Retragerea produselor de consum – Linii orientative pentru furnizori:

• Armonizeaza practicile de retragere a produselor la nivel global.
• Ofera un limbaj global pentru comunicarile legate de retragerile de produse.
• Stabileste un cod orientativ de conduita, atat pentru tarile dezvoltate cat si pentru cele in curs de dezvoltare.
• Protejeaza consumatorii

Standardul ofera orientari practice pentru furnizori, legate de retragerea produselor de consum si de alte actiuni corective precum inlocuiri, refinantari, reparatii si alte notificari destinate publicului. Standardul ofera informatii si alte instrumente pe care furnizorii de toate categoriile le pot utiliza in dezvoltarea unui program documentat si validat de retragere a produselor.

Standardul ISO 10393:2013 ajuta organizatiile si consumatorii prin:

• Sprijinirea implementarii de retrageri eficiente din punct de vedere financiar si la timpul potrivit.
• Minimizarea riscurilor legate de reputatie si de siguranta.
• Reducerea riscurilor de siguranta si sanatate legate de consumatori.

Standardul ISO 10393 a fost dezvoltat de comitetul de proiect ISO/PC 240, Retragerea produselor. Printre participanti s-au numarat membri atat din tari dezvoltate cat si din tari in curs de dezvoltare, cum ar fi Australia, Canada, Chile, China, Japan, Malaezia, Rusia si SUA.

Inca de la inceput cel mai importat factor motivator a fost legat de protectia consumatorilor la nivel global. Suntem cu totii constienti de expansiunea afacerilor locale in cadrul pietei globale si de avantajul competitiv semnificativ pentru intreprinzatori adus de conformitatea cu standardele ISO. Avem nevoie de linii orientative la nivel international, pe care orice tip de afacere din orice tara le poate implementa si urma.

Patru elemente esentiale

Eficacitatea si utilitatea standadului ISO 10939 sunt datorate unui numar de patru caracteristici esentiale:

• Se aplica tuturor bunurilor de consum, mai putin marfurilor alimentare, produselor farmaceutice si autovehiculelor, respectand jursdictia locala pentru a evita orice conflict cu legile si standardele nationale.
• Impreuna cu standardul ISO 10377, Siguranta produselor de consum – Linii orientative pentru furnizori, ofera producatorilor un traseu de urmat, de la proiectare pana la eliminarea produselor sau de la stadiul de precomercializare la cel de postcomercializare.
• Unifica standardele asemanatoare existente in multe tari intr-un set unic de standarde globale orientative
• Juxtapune cele mai bune practici globale curente pentru a furniza cele mai noi linii orientative, de top, din acest domeniu.

Standardul ISO 10393 ofera linii orientative pentru orice organizatie interesata, fie ca se gaseste intr-o tara dezvoltata economic sau intr-una in curs de dezvoltare, sprijinind competitivitatea prin punerea la dispozitie a unui ghid orientativ pe care producatorii il pot urma.

Sigurata produselor poate fi acum “proiectata intern”, inca din stadiul planificarii produsului. Daca exista probleme legate de siguranta, fabricantii pot face uz de liniile orientative prezentate de standardul ISO 10393, inaintea inceperii procedurii de retragere a produsului de pe piata. Mai mult, standadul promoveaza coerenta in proceduri, astfel incat daca o problema de siguranta a aparut intr-o tara, aceleasi orientari se vor aplica oriunde.

De asemenea, standardul ISO 10939 sprijina companiile sa elimine produsele neconforme intr-o maniera sigura si prietenoasa cu mediul.

Impactul standadului ISO 10393

Noul standard ofera trei beneficii importante:

• Economiseste timp si bani ca urmare a uniformizarii si armonizarii standardelor si procedurilor.
• Ajuta organizatiile sa-si pastreze imaginea brandului in cazul in care apar probleme legate de siguranta.
• Imbunatateste relatiile internationale intre tarile care dezvolta legaturi comerciale reciproce.

Standardul ISO 10939 va ajuta fabricantii sa gestioneze retragerea produselor la nivel local, regional si global. Noul standard asigura un inalt nivel de armonizare prin oferirea unui manual comun cu precizari orientative despre siguranta si retragerea produselor. In consecinta caracteristicile standardului vor conduce la armonizarea altor standarde legate de protectia consumatorilor in cadrul comertului global. Va exista un singur limbaj comun si un set unic de linii orientative pentru siguranta produselor si pentru maniera de retragere a bunurilor de consum neconforme, urmata de toti actorii implicati in comertul mondial.

Efecte benefice

Pe viitor putem sa ne asteptam la schimbari in cadrul standardelor nationale, pe masura ce economiile nationale se vor alinia specificatiilor ISO 10393. Acest lucru se va intampla ca urmare a interesului comun al fabricantilor si a decidentilor politici de a minimiza pierderile financiare si de timp legate de siguranta produselor si de retragererea de pe piata a bunurilor de consum neconforme.

Va fi similar detinerii unei politici de asiguare – cei care urmeaza orientarile ISO 10939, de la proiectarea produsului la eliminarea acestuia intr-o maniera prietenoasa cu mediul, se vor simti in siguranta stiind ca fiecare actiune a fost efectuata in conformitate cu un standard international.

Si in final putem vorbi si de faptul ca standardul ISO 10939 va ajuta la diminuarea si rezolvarea conflictelor comerciale dintre tari.

Despre autor

Dr. Eunsook Moon este presedintele ISO/PC 240, Retragerea produselor si presedinte al Serviciului national coreean de informatii asupra sigurantei alimentare. Doamna Eunsook Moon a fost omagiata pentru activitatea prodigioasa in promovarea intereselor consumatorilor si pentru contributia in domeniul sigurantei consumatorilor. (conf.unui comunicatISO.org)

› Alertele pentru retragerea produselor de pe piata