Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 26513, Cerinte pt. testeri si verificatori de documentatii software

ISO / IEC 26513:2009, Sisteme si inginerie software – Cerinte pentru testeri si verificatori de documentatii software

ISO a publicat un nou standard pentru a ajuta verificatorii de documentatii software in activitatea lor.

Noul standard ISO / IEC va face documentatia software mai eficienta si mai usor de utilizat

Utilizarea eficienta a software-ului poate fi mult imbunatatita de o documentatie bine facuta si prieteneasca. ISO / IEC 26513:2009, Sisteme si inginerie software – Cerinte pentru testeri si verificatori de documentatii software, va ajuta prin asigurarea utilizatorilor de software cu documentatii coerente, complete, corecte si mai usor de utilizat.

ISO 26513 defineste procesul prin care documentatia software este testata.

Standardul international prevede cerintele minime pentru testarea si revizuirea documentatiei utilizatorilor de software, incluzand atat documente tiparite cat si electronice, folosite in mediul de lucru de catre utilizatorii de software.

Standardul se aplica la manuale tiparite pentru utilizatori, ajutor on-line, tutoriale si pentru documentatia de referinta.

Standardul se ocupa cu evaluarea documentatiei si nu cu evaluarea software-ul descris.
Standardul ISO / IEC 26513:2009 a fost dezvoltat pentru a ajuta pe cei care testeaza si revizuiesc documentatia utilizatorului de soft, ca parte a ciclului de viata a software-ului.

Standardul va fi util pentru testeri, revizori inclusiv o varietate de specialisti, cum ar fi designerii de informatii implicati in planificarea, structurarea si formatul documentarii, precum si pentru analistii economici, care vor identifica sarcinile pe care utilizatorii-tinta le vor efectua cu ajutorul cu software-ului.

Evaluarile documentatiei sunt realizate pe parcursul dezvoltarii, realizarii si modificarii documentatiei, printr-o serie de metode cum ar fi:
• Revizuirea documentatiei
• Testarea sistemului
• Testarea modalitatii de folosire
• Testarea accesabilitatii
• Localizarea si testarea personalizarii.

Richard Hodgkinson FISTC, presedinte al comitetului tehnic mixt ISO / IEC, JTC 1/SC 7/WG 2 mentioneaza:

“ISO / IEC 26513:2009 se va asigura prin procesul de evaluare ca documentatia indeplineste nevoile utilizatorilor. Revizuirea documentatiei si testele de utilizare sunt esentiale pentru a imbunatati calitatea documentatiei si pentru a reduce costurile de scolarizare si suport software. Utilizarea acestui standard international va avea un rol important pentru prima impresie a utilizatorilor si ridicarea gradului lor de satisfacere.”

Standardul contine, de asemenea, doua anexe incluzand liste de control informativ, utile la fiecare etapa a procesului de verificare a calitatii documentatiei, care vor permite verificatorilor sa semnaleze orice defecte sau neconformitati. (www.iso.org)

› ISO 26513, Cerinte pt. testeri si verificatori de documentatii software