Home > Noi STANDARDE ISO > Noua editie ISO 9004 traseaza calea catre “succesul sustinut”

Editia nou publicata a ISO 9004 ofera organizatilor un model pentru “succesul sustinut” in actualul mediu complex si perpetuu in schimbare.

ISO 9004 : 2009, Management pentru succesul sustinut al unei organizatii – O abordare de management al calitatii, este cea de a treia editie a standardului publicat pentru prima data in 1987.

Standardul este destinat sa sprijine succesul operational al orcarei organizatii, indiferent de dimensiune, tip sau de activitate, printr-o abordare de management al calitatii.

Bob Alisic, lider al grupului responsabil pentru ISO 9004:2009 comenteaza:

“In timp ce scopul initial pe termen scurt este de a asigura o productie eficienta si o prestare a serviciilor in conditii optime, atingandu-se astfel un grad superior de satisfacere a  clientilor, scopul pe termen lung este de a asigura supravietuirea economica a organizatiei. Noua editie ofera orientari cu privire la modul in care o organizatie ar trebui sa adopte o abordare sistematica pentru a realiza acest lucru. ”

ISO 9004:2009 ofera indrumari pentru imbunatatirea continua a performantei, eficientei si eficacitatii  unei organizatii globale, pe baza unei abordari procesuale.

Standardul se concentreaza  asupra aspectelor de  satisfacere a nevoilor si asteptarilor clientilor si a altor  parti relevante, pe termen lung, precum si intr-un mod echilibrat.

In comparatie cu ISO 9001:2008 care asigura managementul  calitatii produselor si al serviciilor concomitent cu cresterea  satisfactiei clientilor,  ISO 9004:2009 ofera o perspectiva mai larga de management al calitatii, in special legat de  imbunatatirea performantei.

Standardul  se va dovedi util organizatiilor al caror management de varf  doreste sa treaca dincolo de ISO 9001, avand ca scop imbunatatirea continua a organizatiei, masurata prin satisfactia clientilor si a altor parti interesate ( actionari ).

ISO 9004:2009 permite companiilor sa amelioreze calitatea produselor si prestarea  de servicii catre  clienti, prin promovarea de activitatii de auto-evaluare ca un instrument important pentru a permite organizatiilor sa:

  • Evalueze nivelul lor de maturitate, acoperind conducerea, strategia, sistemul de management, resursele si procesele interne
  • Identifice punctele forte si slabe
  • Identifice posibilitatile  de imbunatatiri, inovare sau ambele.

Instrumentul de autoevaluare poate deveni un element-cheie in timpul proceselor de planificare strategica in orice organizatie.

Jose Dominguez, lider al grupului de creatie  ISO 9001 comenteaza: “Obiectivele legate de satisfactia clientilor si de ridicare pentru calitatea produselor sunt extinse in ISO 9004:2009 pentru a include satisfactia partilor interesate si performanta organizatiei in ansamblu. Combinatia de ISO 9001 si ISO 9004 va va permite sa obtineti maximum din partea  sistemului de calitate. ” (www.iso.org)

› Noua editie ISO 9004 traseaza calea catre “succesul sustinut”