Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 26324 – Identificarea obiectelor digitale

Identificatorul de obiecte digitale (DOI) devine standard ISO 26324

10 mai 2012. Un nou standard international care pune la dispozitie un sistem pentru a le atribui un cod unic international de identificare obiectelor utilizate in retelele digitale vizeaza sa aduca beneficii editorilor, administratorilor IT, distribuitorilor multimedia, arhivarilor, asociatiilor pentru patrimoniul cultural si sectorului tehnologiei internet.

Publicat de ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare), standardul ISO 26324:2012, Informare si documentare – Sistemul de identificare a obiectelor digitale, este un mijloc eficient pentru identificarea unei entitati pe internet si este folosit in primul rand pentru schimburi in cadrul unei comunitati de utilizatori interesati sau pentru gestionarea proprietatii intelectuale.

Un nume DOI este un identificator al unei entitati – fizice, digitale ori abstracte – in retelele digitale. El ofera informatii despre acel obiect, inclusiv despre unde poate fi gasit pe internet acel obiect – sau informatii despre el.

Printre aplicatiile sistemului DOI se numara urmatoarele (dar nu numai): gestionarea localizarii si accesului la informatii si la documentatie; gestionarea metadatelor; inlesnirea tranzactiilor electronice; identificarea unica persistenta a oricarei date, in orice forma; si tranzactiile comerciale si necomerciale.

“Identificatorii unici (sau numele DOI) sunt esentiali pentru gestionarea informatiilor din orice mediu digital,” a spus dr. Norman Paskin, agent administrator al Fundatiei Internationale DOI, si organizatorul grupului de lucru ISO care a dezvoltat standardul. “Asadar, sistemul DOI este conceput ca un cadru generic aplicabil oricarui obiect digital, oferind un mijloc structurat si extensibil pentru identificare, descriere si rezolutie.”

“Sistemul DOI este proiectat avand in vedere interoperabilitatea: ceea ce inseamna ca el poate fi utilizat sau poate functiona in relatie cu identificatorii existenti si cu schemele de metadate. Numele DOI pot fi exprimate si ca un URL, ca o adresa de e-mail, alti identificatori si metadate descriptive.”

ISO 26324 / 2012vpune la dispozitie sintaxa, descrierea si componentele functionale care tin de rezolutie in sistemul de identificare a obiectelor digitale. Standardul mai expune si principiile generale pentru crearea, inregistrarea si administrarea numelor DOI.

Sistemul DOI a fost lansat de Fundatia Internationala DOI (o organizatie nonprofit alcatuita din mai multi membri si infiintata la initiativa mai multor editori) in 1998. Fundatia Internationala DOI reprezinta autoritatea de inregistrare pentru ISO 26324. Pana in momentul de fata, au fost atribuite aproximativ 60 milioane de nume DOI, prin intermediul unui numar in crestere de agentii de inregistrare din intreaga lume.

Pe site-ul web al Fundatiei Internationale DOI, www.doi.org, sunt disponibile mai multe informatii, printre care si o lista cu intrebari frecvente.

ISO 26324:2012, Informare si documentare – Sistemul de identificare a obiectelor digitale, a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 46, Informare si documentare, subcomitetul SC 9, Identificare si descriere. Standardul e disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). El mai poate fi obtinut si direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 92 franci elvetieni, vizitand magazinul online ISO (http://www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=43506) sau contactand departamentul ISO de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)

› ISO 26324 – Identificarea obiectelor digitale