Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 3758 – Textile – Cod etichetare de intretinere

Nu stiti daca sa spalati, sa curatati chimic sau sa calcati?
Standardul ISO 3758:2012 va ofera o solutie

3 mai 2012. Camasa dvs. preferata a intrat la apa sau noii dvs. pantaloni s-au deformat ori, poate, jacheta dvs. de marca s-a decolorat? Fiti linistiti, nu sunteti singurii carora li se intampla astfel de lucruri. Noul standard ISO 3758 va reduce aceste riscuri, oferindu-va instructiuni de curatare pe etichetele de intretinere, care va vor indica modul in care sa va folositi hainele astfel incat sa nu le deteriorati.

ISO 3758:2012, Materiale textile – Cod de etichetare de intretinere cu ajutorul simbolurilor, comunica informatii consumatorilor, spalatoriilor si curatatoriilor chimice printr-o colectie de simboluri concepute pentru a fi folosite pe etichetele de intretinere ale articolelor textile, cu scopul de a preveni deteriorarea ireversibila in timpul procesului de ingrijire a imbracamintii. Standardul precizeaza si modul de folosire a acestor simboluri in etichetarea de intretinere.

Etichetele de intretinere ne ofera informatii utile care ajuta la economisirea timpului si a banilor. Si mai important, etichetele de intretinere sunt adesea factori decisivi atunci cand consumatorii isi cumpara haine. In timp ce unii consumatori cauta comoditatea oferita de curatarea chimica, altii prefera economia realizata de hainele care pot fi spalate. Oricare ar fi motivele care determina alegerile, nimeni nu isi doreste sa-i provoace stricaciuni iremediabile propriei imbracaminti.

Standardul actualizat ISO 3758 reflecta practicile actuale de curatare si noile progrese tehnice din domeniu, noile sisteme de inalbire si alternativa la curatarea chimica traditionala prin folosirea sistemelor apoase. In plus, au fost introduse si modificari in descrierea proceselor de intretinere pentru a evita obstacolele intalnite eventual in timpul dezvoltarii procesului.

“Varietatea de fibre, de materiale si de finisaje folosite in fabricarea articolelor textile, alaturi de dezvoltarea procedurilor de curatare si de intretinere, transforma luarea unei decizii despre tratamentul adecvat de curatare si intretinere pentru fiecare articol prin simpla sa inspectare in ceva dificil si adesea imposibil,” spun autorii acestui standard.

“Acest standard international a fost conceput destul de flexibil pentru a conveni nevoilor tuturor persoanelor care doresc sa il foloseasca.”

Bazandu-se pe un consens international la care s-a ajuns in industria textila, aceste etichete ISO de intretinere sunt usor de inteles si pot fi usor recunoscute de consumatorii din intreaga lume, indiferent de limba pe care o vorbesc.

Noul standard ISO 3758 contine o selectie larga de moduri de intretinere din care utilizatorii si-l pot alege pe cel mai potrivit, in functie de nevoile lor specifice.

Etichetele de intretinere ofera metode sigure de curatare si avertizeaza, de asemenea, asupra respectivei metode de curatare. De exemplu, eticheta trebuie sa precizeze daca orice pas al metodei de ingrijire – spalare, inalbire, uscare, calcat cu fierul, intretinere textila profesionala – ar putea sa dauneze confectiilor sau altor articole curatate impreuna cu ele.

Aceasta editie a ISO 3758:2012, cea de-a treia, a fost pregatita de comitetul tehnic ISO/TC 38, Materiale textile, subcomitetul SC 2, Metode de curatare, finisare si rezistenta la apa, si inlocuieste standardul ISO 3758:2005.

ISO 3758:2012, Materiale textile – Cod de etichetare de intretinere cu ajutorul simbolurilor, este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) sau mai poate fi obtinut direct de la secretariatul central ISO la pretul de 108 franci elvetieni, vizitand magazinul online ISO (www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=42918) sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al iso.org)

› ISO 3758 – Textile – Cod etichetare de intretinere