Home > Stiri EXTERNE > Atelier ISO pe tema Experienta ISO 26000

Tarile in curs de dezvoltare discuta despre experienta ISO 26000 in cadrul unui atelier ISO

6 noiembrie 2012. Un atelier de doua zile, avand ca tema experienta tarilor in curs de dezvoltare in implementarea si promovarea standardului ISO 26000 de orientare in problema responsabilitatii sociale, si-a deschis portile pe 5 noiembrie 2012, la Geneva, in Elvetia.

Aproximativ 120 participanti din circa 70 tari isi impartasesc experienta pe care au avut-o pana acum cu standardul ISO 26000, Linii directoare privind responsabilitatea sociala. Atelierul este organizat de Serviciile de Dezvoltare si Formare ISO.

Secretarul general ISO, Rob Steele, a intampinat participantii si le-a multumit expertilor, sponsorilor si donatorilor, printre care s-a numarat si Jorge Cajazeira, presedintele grupului de lucru ISO pentru responsabilitate sociala, pentru prezenta lor si pentru munca pe care au depus-o. El a spus:

“Sarbatorim cea de-a doua aniversare a acestui standard. Este prima oara cand ISO a organizat un asemenea eveniment pe marginea unui anumit standard, ceea ce arata importanta si relevanta pe care o are acest standard pentru tarile in curs de dezvoltare.”

Rob Steele a subliniat faptul ca, in timpul procesului de elaborare a standardului, implicarea tarilor in curs de dezvoltare a fost foarte importanta. La elaborarea ISO 26000 au contribuit experti din 99 tari diferite, iar peste 40 % dintre acestia apartineau unor tari in curs de dezvoltare.

Numerosi reprezentanti ai tarilor membre ISO sunt prezenti la atelierul de saptamana aceasta, iar participantii sunt incurajati sa interactioneze cat mai mult prin intermediul meselor rotunde si a sesiunilor de intrebari si raspunsuri pentru a arata cum pot promova in continuare standardul ISO 26000 organismele nationale de standardizare (ONS-uri).

Beer Budoo, directorul Serviciilor de Dezvoltare si Formare ISO, a declarat:

“Obiectivele atelierului sunt de a impartasi experienta privind adoptarea ISO 26000 in tarile in curs de dezvoltare, de a discuta calea pe care o vor urma ONS-urile si de a pune la dispozitia acestora idei, informatii si instrumente pentru a elabora planuri de actiune care sa asigure adoptarea in continuare a standardului ISO 26000. Aceasta este o situatie dinamica, in care ONS-urile trebuie sa joace un rol central pentru a merge inainte.”

Budoo a dat exemple despre cateva activitati asociate standardului ISO 26000, cum ar fi proiectul din regiunea Orientul Mijlociu – Africa de Nord care are ca obiectiv crearea unui grup de experti in domeniul responsabilitatii sociale in opt tari pilot pentru a sprijini implementarea standardului.

Dr. Jochen Weikert, manager pentru cooperarea din sectorul privat la Societatea Germana pentru Cooperare Internationala (GIZ), in numele Ministerului Federal German pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (BMZ), a spus:

“Noi am sustinut in ultimii doi ani ISO 26000 datorita importantei sale. In cazul standardului ISO 26000, exista un consens mondial si noi credem ca acest consens trebuie sa fie mentinut.”

Unii vorbitori, ca Jonathon Hanks, reprezentand Africa de Sud, si Martin Neureiter, reprezentand Austria, le-au oferit participantilor o imagine de ansamblu asupra standardului ISO 26000 de la inceputul elaborarii acestuia, bazandu-se pe implicarea lor in proces, ca si asupra provocarilor legate de responsabilitatea sociala. Ei au descris procesul de elaborare a standardului ISO 26000, care a reunit experti reprezentand industria, consumatorii, guvernele, clasa muncitoare, organizatiile nonguvernamentale si organizatiile din domeniul serviciilor, cercetarii si altele. Vorbitorii au spus ca a fost un proces fascinant si ca participarea in calitate de membri a tarilor in curs de dezvoltare a crescut in timpul acestui proiect. Ei au aratat astfel si modul in care ISO 26000 a devenit un document mondial important.

Acest atelier, sponsorizat de GIZ si de Agentia Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala (Sida), va fi urmat de un forum deschis care va avea ca tema standardul ISO 26000, in perioada 8-9 noiembrie 2012. (iso.org)

› Atelier ISO pe tema Experienta ISO 26000