Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 31000 si criza vulcanului islandez

ISO 31000 si criza vulcanului islandez

Criza de trafic aerian provocata de eruptia vulcanului islandez, cu efectele sale colaterale la nivel economic si social, este analizata prin optica standardului ISO 31000, standard de gestionare a riscului, de catre liderul grupului de experti ISO care l-a dezvoltat, dl. Kevin Knight.

Norul de cenusa provenita de la vulcanul islandez, care a facut ravagii asupra aeroporturilor din Europa a avut, de asemenea, efecte semnificative la nivel mondial.

Asociatia Internationala de Transport Aerian estimeaza ca criza declansata de cenusa vulcanica a dus la anularea a sute de mii de zboruri si costa companiile aeriene din lume mai multe miliarde de dolari. Unele din ele nu mai pot recupera din pierderile suferite.

In mod surprinzator, un astfel de eveniment nu pare sa aiba caracteristicile de risc pentru care companiile aeriene sa aiba o capacitate de gestionare.

In afara companiile aeriene, inchiderea spatiului aerian european a afectat toate domeniile, de la turism la producatorii de flori si legume proaspete din Africa, de la producatorii de imbracaminte din Bangladesh pana la fabricantii de componente electronice din extremul Orient.

Eruptie vulcanica si aparitia norului de cenusa care a acoperit marea parte a Europei este un exemplu clasic de eveniment cu o probabilitate de aparitie mica, dar cu consecinte grave. Astfel de evenimente tind sa fie trecute cu vederea de catre conducere atunci cand analizeaza riscurile potentiale cu privire la indeplinirea obiectivelor companiei.

Avand in vedere cunostintele cu privire la activitatea vulcanului islandez si la impactul asupra aviatiei provocat de eruptiile anterioare din Asia, este surprinzator ca nu exista planuri eficiente pentru a gestiona un astfel de risc.

Despre autor : Kevin W. Knight AM este presedinte al grupului de lucru ISO care a dezvoltat noul standard de gestionare a riscurilor, ISO 31000 si care s-a ocupat cu revizuirea ISO / IEC Guide 73. Este membru fondator al Comitetului Tehnic Comun de standarde al Australiei / Noii Zeelande- OB / 7 – Gestionarea riscurilor.

Autorul este bine cunoscut prin activitatea sa, foarte activa in elaborarea de standarde de gestionare a riscurilor si prin implicarea sa in promovarea profesiei de gestionare a riscurilor, precum si dezvoltarea profesionala a celor ce o practica, la nivel mondial si in intreaga regiunea Asia-Pacific, in special in ultimii 25 de ani. Poate fi contactat la: PO Box 226, 4012 NUNDAH QLD, Australia, e-mail kknight@bigpond.net.au (sursa: www.iso.org)

Articole asemanatoare: ISO 31000 Managementul riscului – Principii si linii directoare

› ISO 31000 si criza vulcanului islandez