Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 9836, Standarde de performanta in constructii

ISO 9836:2011, Standarde de performanta in constructii – Definirea si calcularea indicatorilor de suprafata si de volum

Cum sa va asigurati ca banii investiti in constructii sunt bine cheltuiti si ca indeplinesc cerintele utilizatorilor? Incepeti sa masurati cu un nou standard ISO!

3 noiembrie 2011. Un nou standard ISO va ajuta industria constructiilor, sectorul imobiliar si expertii financiari sa evalueze mai bine performanta cladirilor.

ISO 9836:2011, Standarde de performanta in constructii – Definirea si calcularea indicatorilor de suprafata si de volum, utilizeaza conceputul “intra-muros”, care este folosit in multe parti ale lumii.

Acesta se refera la indicatorii de suprafata si de volum in evaluarea constructiilor si ajuta indirect la evaluarea caracteristicilor economice ale acestora. Astfel, raportul dintre amprenta la sol a cladirii si suprafata folosibila indica daca materialele si capitalul investit intr-o cladire au fost folosite in cel mai rentabil mod posibil.

Standardul ISO 9836 a fost conceput pentru a fi folosit in stabilirea:
• Specificatiilor referitoare la performanta geometrica a unei constructii si a spatiilor pe care le ofera (de exemplu, la nivelul proiectarii, a procedurilor de achizitie etc. sau in legatura cu reglementarile din constructii, atunci cand este cazul);
• Documentatiei tehnice privind performanta unei constructii privite ca intreg, pregatite de proiectanti, antreprenori si fabricanti;
• Calcularii suprafetei de la sol care nu va fi disponibila pentru amplasarea unor posturi de lucru, a mobilierului, a echipamentelor sau pentru circulatie;
• Evaluarii, compararii si controlarii proprietatilor unei constructii care se leaga de performanta sa geometrica.

Indicatorii de suprafata si de volum reprezinta date fundamentale pentru calcularea si compararea costurilor de capital si ale costurilor de functionare si de intretinere. Ei ofera un fundament pentru reducerea la minim a costurilor de functionare prin limitarea cantitativa a spatiului si a costului materialelor.

Raportul dintre amprenta la sol a constructiei si suprafata folosibila arata pana la ce punct au fost facute economii privind costul de functionare al sistemelor de incalzire si de aer conditionat.
De exemplu, standardul pune la dispozitie reguli pentru calcularea suprafetei nivelurilor (inclusiv poduri, terase, etaje tehnice, zone de depozitare) si a volumului disponibil pentru utilizarea functionala a cladirii.

Standardul mai da si exemple despre factorii de pierdere din cladire (diferenta procentuala dintre suprafata construita si cea folosita) care pot fi utilizate cand sunt elaborate cerintele privind o constructie noua. Unele elemente fizice, cum ar fi coloanele, peretii curbati, locurile unde nu poate fi amplasat mobilier, trebuie avute in vedere la amenajarea spatiului.

Dl Gerald Davis, sef de proiect al acestui standard, comenteaza: “Multe tari au reguli locale pentru masurarea suprafetei si a volumului, insa aceste reguli difera de la o tara la alta. ISO 9836:2011 va oferi o serie de reguli care pot fi aplicate in orice tara si, prin urmare, va permite compararea masuratorilor si va ajuta la calcularea costurilor si a rentabilitatii constructiilor.”

Standardul ISO 9836:2011, Standarde de performanta in constructii – Definirea si calcularea indicatorilor de suprafata si de volum, a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 59, Constructii si lucrari de inginerie civila, subcomitetul SC 3, Cerinte functionale/ale utilizatorilor si performanta in construirea cladirilor. Standardul este disponibil prin institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) sau poate fi obtinut direct de la Secretariatul central ISO, la pretul de 98 de franci elvetieni ori contactand departamentul de marketing, comunicare si informare.

› ISO 9836, Standarde de performanta in constructii