Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 10845 / 2010 – Achizitii de materiale de constructii

Noul standard ISO 10845 pentru transparenta si echitabilitate in achizitiile publice de materiale de constructii

Asigurarea unei concurente loiale, reducerea abuzului si imbunatatirea predictibilitatii in rezultatele achizitiilor publice este scopul unui nou standard, ISO 10845-1:2010, Achizitii de materiale de constructii – Partea 1: Procese, metode si proceduri.

Achizitiile publice presupun o serie de procese prin care o serie de contracte sunt create, gestionate si indeplinite. Aceasta implica toate etapele, de la efectuarea proiectului sau stabilirea produselor care urmeaza sa fie achizitionate, la solicitarea si evaluarea ofertelor de licitatie, pana la acordarea si administrarea contractelor care atesta conformitatea cu cerintele.

Standardul ISO 10845-1 va ajuta organizatiile sa stabileasca un sistem de achizitii publice care este corect, echitabil, transparent, competitiv si eficient din punct de vedere al costului.

Standardul ISO 10845 descrie procesele de dezvoltare a unui sistem de achizitii publice si prezinta metode si proceduri. Standardul ofera, de asemenea, un cadru pentru dezvoltarea unei politici de achizitii publice. In plus, acesta stabileste liniile directoare pentru comportamentul angajatilor, agentilor si membrilor consiliului de administratie implicati in achizitii publice, precum si a altor categorii de persoane cu responsabilitati specifice.

Dr. Ron Watermeyer, liderul proiectului standardului ISO 10845 declara:

“Standardul va fi un instrument nepretuit pentru promovarea comertului international, in special pentru tarile care nu au experienta si instrumente in acest domeniu. Acesta va asigura concurenta loiala si echitabila pentru toata lumea.

Standardul poate ajuta pe cei implicati in activitati de achizitii publice pentru o mai buna indeplinire a sarcinilor. Standardul ISO 10845 va contribui la promovarea unor documente de achizitii uniforme si generice in achizitiile publice.

Procesul de armonizare pe plan international poate servi drept baza pentru dezvoltarea unui curriculum consistent pentru educatia referitoare la achizitii. In sfarsit, guvernele se pot baza pe standard pentru a dezvolta cu usurinta o baza interna de achizitii publice, care nu este pierduta o data cu mutarea unor membri ai personalului.”

Standardul ISO 10845-1 reprezinta o prima parte dintr-o serie care acopera diferite aspecte de achizitii in cadrul industriei de constructii. (n.b. consultanta ISO 10845)

Alte componente, in prezent in curs de dezvoltare, vor viza aspecte specifice, cum ar fi formatarea si elaborarea documentatiei de achizitii publice, conditiile de licitatie, participarea intreprinderilor vizate in contracte, participarea intreprinderilor locale si a fortei de munca stipulata in contracte, samd.

Standardul ISO 10845 : 2010, Achizitii de materiale de constructii – Partea 1: Procese, metode si proceduri, a fost pregatit de catre comitetul tehnic ISO ISO / TC 59, Constructia cladirilor si este disponibil la institutele nationale membre ISO (contactati ASRO, pentru versiunea in romana). La Organizatia Internationala de Standardizare, acesta are pretul de 208 franci elvetieni. (www.iso.org)
tags: certificare ISO 10845, implementare, achizitii publice

Articole asemanatoare:
ISO 21930 sprijina sustenabilitatea constructiilor
LEGEA nr.10 din 18 ianuarie 1995 privind calitatea in constructii

› ISO 10845 / 2010 – Achizitii de materiale de constructii