Home > Stiri EXTERNE > Case de maine – Constructii fundamentate pe standarde ISO

Case pentru ziua de maine – ISO subliniaza preocuparile consumatorilor cu privire la standarde

Comitetul ISO pentru politica privind protectia consumatorilor (ISO / COPOLCO) a organizat atelierul anual cu tema Case de maine – constructii fundamentate pe standarde, ridicand intrebarea: cum pot standardele sa permita caselor noastre sa reflecte cel mai bine tendintele si realitatile de zi cu zi intr-o lume in evolutie?
Cel de al 33 lea atelier ISO/COPOLCO a avut loc pe 24 mai in Londra, fiind gazduit de catre membrul ISO pentru Regatul Unit, British Standards Institution (BSI).

Acesta a inclus prezentari tinute de vorbitori din Australia, America de Nord si Europa, reprezentand organizatii de consumatori si companii din sectorul constructiilor.

Au participat la acest eveniment aproximativ 130 de participanti din 46 de tari, reprezentand asociatiile de consumatori, de afaceri, diverse ramuri indstriale, autoritatile publice si organismele nationale de standardizare, luand in discutie modalitatile posibile in care standardele ar putea aborda problemele in doua domenii principale: “Ecologizarea caselor noastre” si “Reconstruirea dupa dezastre”.

Exista o cerere tot mai mare la nivel mondial pentru un consum sustenabil de bunuri si servicii. In plus, dezastrele recente din intreaga lume au evidentiat o serie de nevoile de consum presante; acestea includ optiuni viabile si eficiente de locuinte pentru populatiile lovite de catastrofe si proiectarea de locuinte pentru a contribui la atenuarea efectelor dezastrelor atunci cand acestea apar.

Mike Low, director de standardizare in cadrul BSI, a salutat calduros participantii si a evidentiat cei 60 de ani de implicare a British Standards in problematica consumatorilor.

El a incurajat participantii sa faca schimb de idei in timpul desfasurarii atelierului plenarei ISO /COPOLCO de pe 25-26 mai, avand in vedere provocarea de a implica consumatorii in elaborarea de standarde.
Norma McCormick, presedinte ISO / COPOLCO, a multumit BSI pentru gazduirea atelierului precum si a plenarei anuale COPOLCO.

In discursul sau, ea a pus accentul pe domenii precum locuintele durabile, proiectarea pentru viitor, refacerea in urma dezastrelor, comunitatile care se opun stramutarilor si responsabilitatea sociala.

Ea a declarat:

“Rezultatele acestui atelier au titlu de recomandari pentru explorarea in continuare a domeniului de catre ISO / COPOLCO sau luarii de actiuni de catre ISO, fiind mai bine totodata daca acestea ar reflecta experienta si expertiza pe care o aducem toti la discutii”.

Rob Steele, secretarul general al ISO si moderator in cadrul discutiilor pe tema „Contoarele inteligente: echipamente utile sau cheltuieli inutile” a pus intrebarea : „Avem contoare inteligente dar consumatorii le inteleg cu adevarat ?”

Aceasta este o provocare imensa pentru industrie, deoarece gradul de constientizare al consumatorilor este scazut. Vorbitori au dat exemple din cadrul experientei nationale legate de contoarele inteligente in Europa si de cresterea gradului de constientizare privind unele aspecte specifice.

Ei au definit contoarele inteligente si retelele inteligente, incalcarea vietii private a consumatorilor si chestiunile legate de protectia datelor precum si modul in care consumatorii pot beneficia de contoarele inteligente.

Rob Steele a subliniat ca, datorita COPOLCO, ISO a abordat noi directii cu subiecte cum ar fi serviciile, nevoile persoanelor in varsta si a persoanelor cu handicap precum si responsabilitate sociala.
Toate provin din cadrul atelierelor ISO / COPOLCO, ateliere deschise participantilor dintr-o mare varietate de medii, unde exista nevoie de standarde internationale iar directiile politicii generale in domeniu sunt identificate.

Au avut loc sesiuni de discutii cu privire la reconstructie dupa dezastre si la ecologizarea caselor, definindu-se problematica si luandu-se in discutie diverse initiative din varii tari alaturi de rolul standardelor internationale in acest domeniu.

Grupurile de discutie au dezbatut aceste probleme in profunzime iar concluziile rezultate in cadrul atelierului au fost programate pentru sedinta plenara ISO/COPOLCO din urmatoarele doua zile.

Plenara a avut, de asemenea, scopul de a revizui prioritatile actuale ale consumatorilor in standardizare si de a se ajunge la un acord cu privire la o foaie de parcurs pentru progresul ulterior, vizandu-se beneficiul tuturor consumatorilor in constructia de camine pentru viitor, indiferent daca locatia acestora este in tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare. (www.iso.org)

› Case de maine – Constructii fundamentate pe standarde ISO