CD-urile
Distribuirea de CD-uri de tipul ROM (care pot fi numai citite) potentialilor clienti fara a cunoaste ce fel de componente au acestia integrate in computer poate deveni o problema extrem de frustanta. Acest gen de CD-uri trebuie pur si simplu sa fie lizibile, folosibile, transmisibile si pregatite in hardware-ul oricarui producator, fara costuri aditionale si alte complicatii tehnice. Insa, mai degraba frecvent, imcompatibilitatea intre componentele computerului ramane o amenintare majora pentru jucatorii de pe piata IT.
ISO joaca un rol important in vederea evitarii unor greseli de incompatibilitate prin oferirea unui standard international pentru formatarea CD-urilor. ISO 9660, Volume and file structure of CD-ROM for information exchange – Structura volumelor si a fisierelor CD-urilor destinate schimbului de informatii – este un sistematizare standard creata pentru fisierele CD-urilor care ne permite sa citim CD-uri chiar daca folosim o platforma MS-DOS, Windows, Unix, Linux sau Macintosh. In consecinta, ISO 9660 este un fel de standard universal printre sistemele de fisiere ale CD-urilor. Daca CD-ul dvs. este compatibil cu ISO 9660, este cel mai probabil ca el se va potrivi oricarei unitati de citire a CD-urilor, economisind astfel bani si facandu-va viata mult mai simpla!
Comertul electronic
Datele electronice sunt caracteristice aproape tuturor sectoarelor. S-a nascut, astfel, o cerinta universala relativa la managementul sigurantei informatiilor care sa poata fi aplicat tuturor tipurilor de afaceri si pe toate pietele. ISO/IEC 17799 transforma standardul britanic BS 7799, deja adoptat in multe tari, intr-un standard international. Este de asteptat ca acesta sa devina documentul de referinta pentru codurile practicilor corecte care asigura un comert electronic sigur si demn de incredere.
Instrumentele electronice
Iconurile sunt niste mijloace de comunicare a informatiilor cu limbaj independent. Ele sunt folosite pe scara larga in tehnologia informatiei pentru a ajuta utilizatorii de computere sa inteleaga si sa opereze cu anumite functii. Omniprezenta computerelor inseamna ca ISO 11581, User systems interfaces and symbols – interfete de sistem pentru utilizatori si simboluri – se va dovedi un standard de anvergura universala.
Managementul serviciilor IT
In ziua de azi, furnizorii de servicii IT sunt supusi unor presiuni continue de a oferi servicii de calitate la un cost minim. S-au ridicat semne de intrebare referitoare la alinierea serviiciilor IT la nevoile afacerii si a clientilor sai, fie ca este vorba despre servicii furnizate de un departament IT apartinand firmei, fie ca este vorba despre servicii furnizate de o societate externa.
Cu pana la 80 de procente din bugetele IT a celor mai multe organizatii legate direct de procesele de management al serviciilor, Organizatia Internationala pentru Standardizare si Comisia Internationala Electrotehnica au publicat un standard de la care se asteapta sa economisesca unele costuri ale utilizatorilor, sa imbunatateasca serviciile cu clientii, sa reduca expunerea operatiilor la risc si sa indeplineasca cerintele contractuale si cele legate de licitatii. In plus, organizatiile vor fi in stare sa-si masoare capabilitatile de furnizare de servicii administrate, masurand nivelul serviciilor si evaluand performanta.
ISO/IEC 20000, Information technology – Service management – Tehnologia informatiei – managementul serviciilor – a fost publicat in doua parti si va da posibilitatea furnizorilor de servicii sa inteleaga maniera in care pot spori calitatea serviciilor oferite clientilor lor, atat interni, cat si externi.
PDF-uri de mai lunga durata
Ati primit vreun fisier PDF prin e-mail azi, sau ati citit vreun document PDF online ori in baza de date a societatii dvs.?
PDF (format de document portabil) este un format digital pentru reprezentarea documentelor. El a devenit un standard pentru schimbarea si pastrarea datelor, gratie compresiei semnificative a fisierelor de tip document.
ISO 19005, Document management – Electronic document file format for long-term preservation – Part 1: Use of PDF 1.4 (PDF/A-1) – Managementul documentelor – formatul de fisiere pentru documente electronice destinat pastrarii de lunga durata – prima parte: folosirea PDF 1.4 (PDF/A-1) – da posibilitatea organizatiilor sa arhiveze electronic documente intr-o maniera care sa asigure pastrarea continutului si a aspectului vizual de-a lungul unei perioade extinse de timp. Standardul ISO permite, de asemenea, documentelor sa fie regasite si extrase cu rezultate consistente si predictibile dupa o perioada de timp, indiferent de instrumentele si sistemele folosite pentru a crea, stoca si extrage fisierele.
Discurile optice
Discurile optice sunt folosite la scara larga pentru inregistrarea si stocarea informatiei. Multumita popularitatii lor, ele sunt acum valabile pretutindeni , fiind mediul preferat pentru numeroase aplicatii. Informatia este inregistrata in format digital, care nu numai ca ofera o densitate superioara de stocare, ci si permite duplicarea fara pierdere de informatie, permitand o manipulare mai usoara a datelor.
ISO 18938 : 2008, Imaging materials – Optical discs – Care and handling for extended storage – Materialele de imagerie – discuri optice – ingrijirea si manipularea pentru o pastrare indelungata – stabileste principiile generale si da recomandari referitoare la ingrijirea si manuirea discurilor optice digitale in timpul folosirii in vederea prelungirii la maxim a vietilor lor efective.
Standardul se aplica familiilor de discuri compacte (CD), discuri digitale versatile (DVD), discuri digitale versatile cu inalta definitie (HD DVD), discuri blu-ray (BD), si oricaror hibrizi din aceste familii, ca si fiecarui tip de disc din fiecare familie – de exemplu urmatoarelor tehnologii: formare prin injectie [memorie care poate fi numai citita (ROM)], cu strat de scriere [inregistrabil (R)] si cu schimbare de stare [reinregistrabil (RW), memorie cu acces aleator (RAM)].
SGML si HTML
Limbajele de marcare SGML (Structured General Mark-up Language) si HTML (Hypertext Mark-up Language, o aplicatie a SGML) au fost dezvoltate de comisia tehnica mixta JTC 1, din care au facut parte membri ai Organizatiei Internationale pentru Standardizare si ai Comisiei Internationale Electrotehnice.
SGML a reprezentat un pas inainte in definirea strucuturii documentelor si a modului in care documentele sunt prelucrate de computer. Limbajul SGML a fost, la inceput, recunoscut si folosit de specialisti, editori tehnici si furnizori de software si de sisteme de computere foarte specializate. De atunci, introducerea limbajului HTML a schimbat complet peisajul, devenind una dintre cele mai de succes tehnologii adoptate vreodata si o structura de rezistenta care a permis dezvoltarea retelei mondiale de internet.
Miliarde de pagini accesate si vizualizate online sunt pagini HTML, si orice disputa privind importanta si impactul retelei mondiale de internet asupra societatii contemporane ar fi de prisos. (sursa: Organizatia Internationala pentru Standardizare)