Home > Noi STANDARDE ISO > Standarde ISO pentru Turism

Servicii din turism

A hotari asupra unei destinatii de vacanta nu e intotdeauna atat de usor pe cat pare, dar, odata luata o decizie, persoanele in concediu vor sa fie sigure ca asteptarile lor vor fi implinite.

Cu scopul de a le ajuta sa faca alegeri documentate, ISO a standardizat terminologia si specificatiile acestui domeniu prin ISO 18513:2003, Tourism services – Hotels and other types of tourism accommodation — Terminology – serviciile din turism – hoteluri si alte tipuri de spatii turistice locuibile – terminologie – astfel incat procesul sa devina mai transparent si vacantele sa se potriveasca descrierilor din reclame.

Informatii despre trafic si calatorii

In vacante sau in calatorii de afaceri, calatorii fac din ce in ce mai mult uz de sistemele tehnologice de informare pentru a-si planifica excursiile pentru evaluarea timpului calatoriei, a distantelor si costurilor.

ISO/TS 14823:2008, Traffic and travel information – Messages via media independent stationary dissemination systems – Graphic data dictionary for pre-trip and in-trip information dissemination systems- informatii despre trafic si calatorii – mesaje prin sisteme de difuzare stationare independente de media – dictionar grafic de date pentru sistemele de difuzare a informatiei inainte si in timpul calatoriei – este un standard printre ale carui beneficii se numara: imbunatatirea mediului inconjurator (inclusiv a calitatii aerului si reducerea zgomotului), economisirea timpului si costurilor de calatorie, cresterea productivitatii si agrementului in timpul calatoriilor de afaceri si a agrementului in timpul tuturor calatoriilor.

De asemenea, standardul poate incuraja folosirea de mijloace de calatorie alternative sau multiple pentru scurtarea timpului in miscare si a reduce fluctuatiile cererii de anumite mijloace de transport.

Partea principala a standardului expune conceptul de servicii de informare prin date grafice adresate utilizatorilor care necesita servicii de informare asupra traficului si calatoriilor. Ea prezinta si o privire de ansamblu asupra serviciilor folosite de utilizator.

Elementele cuprinse in mesajele oferite de serviciile de informare inainte si in timpul calatoriei pot fi impartite in linii mari in urmatoarele tipuri:
• Informatii despre semnele de circulatie: avertizarea in caz de pericol, semne de control, semne informative
• Informatii despre edificiile publice
• Informatii despre conditiile meteo si starea drumurilor (sursa: ISO)

› Standarde ISO pentru Turism