Home > Stiri EXTERNE > Firme de prelucrare alimente promoveaza HACCP

Firmele de prelucrare de alimente din insula filipineza Mindanao promoveaza beneficiile certificarii HACCP

Firmele producatoare de alimente le ofera oportunitati fermierilor din Mindanao pentru ca devin competitive pe plan mondial

Davao City, Mindanao, Filipine. 11 aprilie 2011. Firmele de prelucrare a produselor alimentare din Mindanao care se conformeaza cerintelor internationale referitoare la calitatea si siguranta alimentelor ajuta la crearea unor oportunitati mai bune de trai pentru crescatorii de animale si cultivatorii agricoli din regiune.

Aceasta este concluzia la care au ajuns mai multe companii care au obtinut certificare HACCP (analiza riscurilor si punctelor critice de control) cu sprijinul Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID).
HACCP, o abordare sistematica preventiva fata de siguranta si calitatea alimentelor, care limiteaza potentialele riscuri fizice, chimice si biologice in producerea alimentelor, devine tot mai frecvent o cerinta standard pentru pietele de export.

Firmele care prelucreaza alimente si sunt certificate HACCP (analiza riscurilor si punctelor critice de control) au remarcat, in general, un salt semnificativ in numarul cumparatorilor interesati provenind din alte tari. Pentru a raspunde cererii in crestere pentru produsele lor, aceste firme cumpara materie prima suplimentara de la fermierii locali.

“Cumparatorii care mai demult nici nu ne sunau inapoi, acum cumpara produse de la noi ca urmare a certificarii HACCP,” a declarat Helen del Rosario de la Soyuz Foods, o firma care fabrica produse pe baza de lamai verzi indigene (calamondine sau calamansi, cum sunt numite local) si care a participat la targul international PhilFoodEx, care a avut loc de curand in Filipine.

Del Rosario a mai spus ca se ocupa de extinderea bazei de furnizori-fermieri ai companiei sale si ca are intalniri regulate cu agricultori particulari si cu reprezentanti ai cooperativelor si ai altor grupuri din sudul si nordul insulei pentru a-si asigura o aprovizionare constanta cu lamaile de care are nevoie firma sa.

“Trebuie sa gasim mai multi furnizori pentru a acoperi cererea crescanda,” a spus si Marilou Fernandez de la KF Nutri Foods International, care, cu sprijinul USAID, a obtinut certificarea HACCP (analiza riscurilor si punctelor critice de control) in 2010.

KF Nutri Foods, care exporta chipsuri de banane, se aprovizioneaza cu majoritatea fructelor sale din zonele afectate de conflicte din Mindanao.

“Banana Cardaba din care noi ne facem chipsurile nu creste in plantatii, ci este cultivata in fermele mici,” a adaugat Fernandez.

“Fermierii au acum mai multe optiuni pentru vanzare,” a spus Isidro Ang, vicepresedintele Martsons Food Corporation, care vinde produse din fructe tropicale, cum ar fi mango, ananas si papaya confiate, ca si sucuri de fructe si piureuri aseptice.

Martsons este una dintre cele cincisprezece firme din Mindanao, toate IMM-uri, care au obtinut certificarea HACCP cu ajutorul programului USAID pentru crestere si echitate in Mindanao (GEM), program implementat sub supravegherea Autoritatii de Dezvoltare din Mindanao (MinDA).

USAID ajuta companiile sa isi dezvolte sistemele si procedurile necesare atingerii conformitatii cu HACCP, conformitate care este ulterior auditata si certificata de TUV-SUD, o agentie de certificare recunoscuta international, cu sediul in Germania.

Companiile suporta o parte din taxele de consultanta si de certificare implicate, ca si costurile de dezvoltare si modernizare a instalatiilor din fabricile lor, dupa cum este cazul.

In functie de companie, cerintele HACCP (analiza riscurilor si punctelor critice de control) pot include renovari ale cladirilor, reconfigurarea liniilor de productie, instruirea angajatilor si introducerea unor sisteme de monitorizare si de documentare.

Certificarea HACCP reprezinta un demers major, insa companiile ca Martsons, care deja exporta in tari din Asia si din America de Nord, sunt de parere ca investitia se merita cu prisos. “HACCP este cerut de clientii nostri,” a spus Ang. ”Aceasta ne va permite sa intram pe piete noi de desfacere.”

“Competitia tot mai acerba dintre firmele de prelucrare de alimente din Mindanao a dus la inmultirea efectelor de-a lungul lantului de aprovizionare,” a spus Fernandez de la KF Nutri Foods, care a remarcat ca pana si micii comercianti sunt capabili sa profite de noile oportunitati care pot fi urmarite pe piata in prezent.

Anticipand cresterea cererii in continuare si incercand sa creeze economii de scara, Del Rosario de la Soyuz Foods a inceput sa ii instruiasca pe unii dintre furnizori despre cum sa prelucreze partial lamaile verzi calamansi.

Compania sa mai experimenteaza si noi utilizari ale produselor din calamondine, Del Rosario declarand in acest sens: “Nu ne impiedica nimic nici macar pe noi, micii intreprinzatori, sa ne angajam in cercetare si in dezvoltare.” (zambotimes.com)

› Firme de prelucrare alimente promoveaza HACCP